Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En sådan dålig vecka om man vill gilla politikerna

Det var en gammal räv som sade det. Lunchsällskapet ­hade suttit där och malt på om politikers principlöshet från det att ­Dagens kom in, till det att Dagens tog slut. Den ena ­politikern efter den andra avverkades omilt och lades direkt i högen för spillvirke. Allt de brydde sig om var makten.

Den gamle räven sade inte emot. Han satt bara tyst och väntade på kaffet. Det kom och lunchsällskapet tvingades hämta andan. Då sade ­räven:

- Det är viktigt att vinna val också.

Det är förstås alldeles rätt och man ska tänka på det ibland. Politiker måste vara lite hala för att få makten. ­Utan makt kan de inget göra.

Men ...

Den gångna veckan har ­varit riktigt dålig om man vill tänka väl om politiker. Försvaret först:

Låt oss skippa omskrivningarna. I klartext har Sverige avskaffat försvaret. Inte bara rustat ned en aning, vi kan inte längre försvara våra gränser. Moderaterna har varit pådrivande. Låt oss också tala klartext om varför. En ändrad hotbild har hjälpt till, men framför allt ville Moderaterna ha pengarna till ­annat. Sådant de trodde skulle göra större ­politisk nytta.

Dessa politiker, främst ­moderater, har alltså lång­siktigt avlövat svenskt försvar, i hopp om kortsiktiga politiska vinster. Och nu låtsas de som om allt plötsligt förändrats. Som om ingen påpekade från början att ­deras politik var ansvarslös. Men det gjorde många. Bland annat deras egen försvarsminister. Han valde att gå.

Till arbetsmarknaden: Mårten Palme och hans expertgrupp kom med sin utredning om arbetslösheten. Man kan tycka olika om gruppens förslag, men en sak är klar: Den som har den minsta kunskap om Mårten Palme inser att han har tagit sin uppgift på allvar. Det är ett gediget och hederligt ­genomtänkt förslag.

Vad händer? Jo, beställarna, det vill säga sossarna, tar avstånd från utredningen, innan den presenterats.

Stefan Löfven viftar bort den, med några vänliga ord. Partiets kampanjmakare ­låter spadarna gå, för att ­begrava alla idéer, innan de ställer till med några ­problem.

Det den gångna veckan har avslöjat är alltså politiker som aktivt undviker verkliga problem, ärliga diskussioner, viktiga sakförhållanden och genomtänkta lösningar.

Det är viktigt att vinna val. Annars kan man inget göra. Men vad man gör är ­också ­viktigt.

Följ ämnen i artikeln