Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Det här ska du göra, Reinfeldt

Aftonbladets Lena Mellin: Behöver inte gå åt helvete

Statsminister Fredrik Reinfeldt har inget val – något måste göras.

Tyvärr, Fredrik Reinfeldt.

Det finns inga genvägar.

Det kommer att kosta mycket pengar och det kommer att ta lång tid att komma till rätta med problem som i Husby.

Upploppen i Husby och andra invandrartäta förortsområden har, på nytt, satt strålkastarna på ett av Sveriges största problem. Den bristande integrationen.

Det finns grundskolor där inte ens tre av tio når målen. Det finns bostadsområden där inte ens varannan vuxen arbetar. Det finns förorter där mer än en tiondel lever av försörjningsstöd.

Det är ett garanterat bra sätt för ett samhälle att skaffa sig problem. Det har åter bevisats den här veckan.

För ett par dagar sedan återpublicerade Aftonbladet en artikel av journalisten Gellert Tamas. Den handlar om ett gäng i Husby och han skrev den 1995.

Artikeln var i sitt slag skrämmande eftersom det visade sig att inget hänt på 18 år. Det är ungefär nu som då.

Inte ens debatten om problemförorterna har förändrats. Den trampar på i ungefär samma hjulspår då som nu.

Aftonbladets kartläggning av vilka frågor de politiska partierna prioriterar, som du kan läsa här intill, tyder tyvärr på att inte särskilt mycket kommer att hända i framtiden heller. På ett av det svenska samhällets största problem har flera partier nämligen inte ens antydan till konkreta svar.

Alltför många svarar ”mer resurser till skolan” när de borde peka ut något som går att genomföra som mindre klasser, fler läxhjälpare eller personal som hämtar skolpliktiga killar som inte infinner sig i skolan.

Alltför många svarar att jobb behövs. Jo tack, men de kommer inte till av sig själv. Man måste ha en plan för hur företag ska vilja etablera sig på ställen som Husby och hur människor ska bli attraktiva att anställa.

Det företrädarna för de åtta riksdagsparti­erna givetvis vet är att det kommer att ta lång tid att gå till roten till problemen. Och det kommer att kosta mycket pengar. Ingen kommer heller att tacka, varken de som bor där eller de som inte gör det.

Men jobbet måste göras.

Målstyrning kan vara mycket effektivt. Här, Fredrik Reinfeldt och andra intresserade, kommer ett förslag till mål. Hur man når dit bör överlåtas till sakkunniga på respektive område att reda ut.

Skolan: I Hjulstaskolan når 29 procent av grundskoleeleverna målen. I ett första steg borde de bli lika många som i Bagarmossens skola, 63 procent. Att komma upp i Engelbrektsskolans nivå, 90 procent, tar längre tid.

Jobben: Andelen som förvärvsarbetar i Husby mellan 20 och 64 år är 55 procent. Ett mål kan vara att halvera gapet till resten av Stockholm där siffran är 77 procent. Alltså en ökning med elva procentenheter.

Språket: Alla som vill bör erbjudas svenskundervisning, även om de bott länge i Sverige. Målet kan vara att själv kunna ta del av skriftlig information, utan att ta omvägen genom barnen. Att inte kunna svenska innebär att man som förälder hamnar i underläge. Det är sällan en fruktbar position.

Snacket om fler och bättre poliser och annorlunda arbetsmetoder är ointressant eftersom det är en självklarhet. Människor som bevisligen begått brott ska straffas, oavsett var de bor eller vad de gjort. Det är inte en del av den långsiktiga lösningen på problemen i invandrar­täta områden.

Åter till Gellert Tamas Husby­gäng. Sexton år senare gjorde han en uppföljning av vad som hänt de tio killarna. Två satt inne, en var död. Men resten levde vanliga liv som anställda eller företagare.

Det som vi tror ska gå åt helvete behöver alltså inte göra det.

Följ ämnen i artikeln