Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt, ta fram fotbolls- humöret oftare 2013

släpp loss Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven, Hillevi Engström, Jimmie Åkesson och Angela Merkel får råd inför det nya året. Tipset till statsministern? Släpp loss mer, som vid VM-matchen mot Tyskland.

Dan före dopparedan står inte det politiska intresset på topp.

Därför blir det en lättsam avslutning på kolumnåret med en synnerligen ovetenskaplig sammanfattning av det viktigaste som hänt. Och några tips i all välmening.

Ny S-ledare, monumental kris i euro­zonen, varselvåg, järnrör och den ständigt pågående positioneringen mellan de politiska partierna. Det är några av årets viktigaste politiska händelser.

Fredrik Reinfeldt. Stoneface tappade masken i Berlin när Sverige gjorde 4–4 mot Tyskland i VM-kvalet. För första gången fick svenska folket uppleva att statsministern inte bara kan se ansvarstagande och allvarlig ut. Det var inte det viktigaste han gjorde under året, men definitivt det mest överraskande.

Mellins jultips: Ta fram fotbollshumöret oftare, det kommer folk att gilla. Och håll koll på KD:s opinionssiffror. Hägglund kan behöva assistans om det ska bli en ny alliansregering 2014.

Angela Merkel. Om någon betvivlat blev det i år solklart vem som håller i EU:s takt­pinne, det är ”Angie”. Hon ville ha en bankunion, och fick det. Hon ville ställa hårda krav på Grekland, och fick det också. Hon tyckte EU:s nya långtidsbudget kunde vänta. Och det gör den.

Mellins jultips: Keep up the good work. 58-åriga damer som tar plats, det gillar vi.

Stefan Löfven. I januari valdes IF Metalls ordförande till ny S-ledare. Överraskningen bestod i att han var den förste fackförbundsledaren på posten. Och att han hade noll dagars erfarenhet av politik på elitnivå.

Opinionssiffrorna steg utan man riktigt förstod varför. För säga vad man vill om Löfven, för att leda riks­dagens största parti är han ganska osynlig.

Mellins jultips: Ta för dig. Ställ dig i vägen. Utan att gnuggas av medierna riskerar annars valåret 2014 bli en rysare. Kampen om regeringsmakten är aldrig vacker.

Hillevi Engström. Lider av samma problem som Löfven, märks knappast. Men som arbetsmarknadsminister har hon under året haft rikliga chanser att sätta sig själv i centrum. I november hade arbetslösheten ökat med 42 000 personer eller 0,8 procent jämfört med förra året.

Mellins jultips: Hitta på något bra. Presentera det som en bomb. Och slåss för det.

Jimmie Åkesson: SD fick en skjuts i opinionen under hösten. Sedan kom skandalerna. Järnrören. Ryggsäcken som inte var stulen utan bortsupen. Nuvarande riksdags­ledamoten som jobbade stenhårt politiskt medan han hade sjukbidrag. Nolltolerans mot rasism skulle det också vara.

Mellins jultips: Skippa alkoholen på partifesterna. Och förbjud partyplåtning.

Ny S-ledare, monumental kris i eurozonen, varselvåg, järnrör …

Följ ämnen i artikeln