Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nu avgörs dragkampen: Vem tar mest ansvar?

I en unik aktion kräver flera storägare i Lundin Petroleum en oberoende utredning av företagets verksamhet i södra Sudan.

Bolaget uppmanar dem att hålla käften eller sälja.

Vem har den mest ansvarsfulla attityden, tycker du?

I mars publicerade Aftonbladet en rad artiklar som handlade om Lundins agerande i dåvarande Sudan, nuvarande Sydsudan, i samband med att man letade efter olja där mellan 1997 och 2003.

Artiklarna väckte stor uppmärksamhet eftersom det än en gång kom vittnesmål om att regimen gick Lundin och andra oljebolags ärenden. Människor fördrevs och mördades av regimens egen krigsmakt eller av regeringstrogen milis för att oljebolagen skulle få leta efter olja utan störande inslag i form av människor som bodde och livnärde sig där.

Att vinsterna av den eventuella oljan skulle stanna i regionen var det, på goda grunder, ingen som trodde på. De skulle leta sig ner i fickorna på huvudstadens styrande elit.

De insatser på hälsoområdet som Lundin påstod sig ha gjort var det, enligt dem Aftonbladet talade med på plats, ingen som minns.

Efter publiceringen, den 20 mars i år, samlades en rad av Lundin Petroleums storägare på Grand Hotel i Stockholm för att möta bolagets ledning, bland dem ordföranden Ian Lundin och vd Ashley Heppenstall. Då krävde storägarna en av företaget oberoende utredning av svensk eller internationell expertis.

Man kan, för att uttrycka sig kort och kärnfullt, säga att storägarna misstrodde företagsledningen. De litade inte längre på att allt gått så snövitt till i Sudan som ledningen hävdat.

Företagsledningen förstod den inte alltför fina piken men spänstade emot.

Därefter hände inte så mycket förrän Heppenstall i en intervju förra veckan meddelade att aktieägare som inte litar på Lundin Petroleums ledning är välkomna att sälja sina delar av bolaget.

Plötsligt slog det gnistor om historien igen. Lundin utmanade sina största ägare och de gjorde det med besked. Håll käften eller sälj.

I dag ställs frågan på sin spets vid Lundin Petroleums bolagsstämma som också den äger rum på Grand, familjen Wallenbergs eget prestigehotell.

Centralt i aktiebolagslagen är ansvaret för bolaget. Ledningen sköter bolaget under överinseende av styrelsen. Den kan avsättas av bolagsstämman, det vill säga av ägarna, eller inte beviljas ansvarsfrihet.

Inget av det kommer att inträffa vid dagens möte. Där står kampen om den oberoende utredningen och om vem som tar mest ansvar för Lundin Petroleum.

Vd Ashley Heppenstal anser att han gör det genom att motsätta sig en utredning, uppmana storägarna att sälja (gissa vilket kaos det skulle bli om alla gjorde det samtidigt) och i stället hänvisa till den förundersökning om misstänkt brott mot folkrätten som kammaråklagare Magnus Elfving vid internationella åklagarkammaren leder sedan 2010.

Storägare som Folksam, Sjunde AP-fonden och försäkringsbolaget AMF tycker givetvis också att de tar ansvar för Lundin. De vill ha avkastning på sina pengar även i framtiden och tycker därför att Lundin Petroleum ska tvätta byket, offentligt och ordentligt.

Det behöver inte betyda att utredarna finner graverande bevis för att Lundin misskötte sig under sin tid i Sudan. Men uppenbarligen finner storägarna de återkommande uppgifterna om mord och folkfördrivning i oljeletandets skugga så besvärande att de vill veta det som vetas kan.

I dag avgörs dragkampen. Vem tar mest ansvar för Lundin Petroelum, de externa storägarna eller ledningen uppbackad av familjen Lundins maktbolag Lorito med 24 procent av aktierna? Jag vet vad jag tycker.

Följ ämnen i artikeln