Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sverige är inte slappt mot terrorister

I debatten framstår det ofta som att det är fritt fram att åka till Irak eller Syrien och mörda och våldta utan att det får rättsliga konsekvenser.

Det första åtalet i sitt slag i Sverige visar att så inte är fallet.

Avskyvärda är de två filmer som hittades på en usb-sticka hos en av de två åtalade männen i samband med en utpressningshärva.

De visar hur två män får sina halsar avskurna någon gång under våren 2013 i ett industriområde utanför Aleppo i Syrien.

Enligt terroriståklagare Agnetha Hilding Qvarnström är två män som bor i Göteborg och som ska ha tillhört grupperingar som är terroristklassade delaktiga i morden.

De är maskerade på filmerna och åklagaren ska därför försöka övertyga rätten genom röstanalyser och en tatuering i vänster tumgrepp på en av de misstänkta.

Även annat för männen besvärande material finns. Som till exempel en film där en av de åtalade skryter om att han har utfört halshuggningar och stillbilder där de poserar bredvid döda kroppar. Inget av detta är dock bevis för de två morden.

Bevisproblemen rörande terrorbrott i andra delar av världen är ofta stora. Inte minst i länder som Irak och Syrien, där det för närvarande i princip är omöjligt för svenska myndigheter att genomföra utredningar.

Terrorister har dock inte sällan en svaghet för att dokumentera sina vidrigheter. Det ska skrytas på Facebook. Filmer ska visas upp för polare. Ryggar ska dunkas. En oförsiktighet som kan leda raka vägen in i fängelse.

Kanske kommer männen att dömas för mord, kanske inte. En av dem har skadats svårt och är i dag närmast att betrakta som grönsak. Den andre nekar till brott och säger att han befann sig i Syrien för att bistå med humanitära insatser. Det är upp till åklagaren att bevisa motsatsen.

Hilding Qvarnströms uppgift är inte helt enkel. För att männen utöver mord även ska fällas för terroristbrott måste rätten övertygas om att avsikten med att döda männen var att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkning” samt att brotten ”allvarligt kunnat skada staten Syrien”.

Att åklagaren inte känner sig helt säker på terrorism visas av att hon som alternativt yrkande vill att männen ska fällas för folkrättsbrott, vilket i detta fall innebär att de har tillhört en väpnad grupp som gjort sig skyldig till svåra överträdelser av Genèvekonventionen.

Men detta är juridisk överkurs. Det viktiga är att morden får en rättslig prövning.

I det offentliga samtalet framförs ofta påståenden om att den svenska lagen är så slapp att det är fritt fram att åka till andra delar av världen och mörda, våldta och plundra och sedan återvända hem och belönas med 200 kvadrat på Strandvägen och toppjobb.

Eller som statsminister Stefan Löfven uttryckte saken i sitt tal i förra veckan:

”Det är helt oacceptabelt att människor kan resa, delta i terrorism och komma tillbaka utan att ställas till svars för sina handlingar och dessutom kosta samhället stora resurser".

Dagens åtal visar att den uppfattningen inte har mycket med sanningen att göra.

Följ ämnen i artikeln