Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Björklund är en herr Tvärtemot

Har motsatt åsikt än majoriteten i en rad frågor

Jan Björklund tillämpar en slags omvänd valtaktik.

Han slåss för det som människor normalt är emot som fördubblade anslag till försvaret, mer pengar till EU och sänkta skatter till högavlönade.

Det är svårt att veta om Liberalernas Jan Björklund har lagt av kavaj och slips för all framtid men i den här valrörelsen har han mestadels uppträtt i skjortärmarna. Det gjorde han även under SVT:s timslånga utfrågning. Det ger ett ledigare intryck, det måste man säga.

Det var säkert inte avsikten men utfrågningen fokuserade på ett antal frågor där en majoritet av svenska folket inte är enigt med Liberalerna. Jan Björklund framstod som herr Tvärtemot.

Han och hans parti vill inom tio år fördubbla satsningarna på försvaret. Från omkring 50 om året till 100 miljarder eller två procent av bruttonationalprodukten, BNP.

Det var på den nivån utgifterna för försvaret låg på till 1990-talet då nedrustningen, som inleddes under Göran Perssons tid som statsminister. Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen ändrade inte på det.

Jan Björklund, Liberalernas partiledare, i SVT.

Björklund och Liberalerna vill också att Sverige, och alla andra medlemsländer, ska betala mer till EU. Inte för att det är ett självändamål utan för att EU behöver ägna sig åt fler saker, exempelvis terroristbekämpning och klimatet.

Också det är en inopportun åsikt som det med stor sannolikhet inte finns stöd för hos en majoritet av svenska folket.

Men den verkliga bomben är att Liberalerna vill sänka skatten mest för dem som tjänar över 38 000 kronor i månaden. I det rättvisetörstande Sverige är det en verkligt kontroversiell uppfattning.

Jan Björklund motiverar det så här. Alliansen genomförde under sina åtta år vid makten fem jobbskatteavdrag som i procent gav dem med de lägsta inkomsterna de största skattesänkningarna. Det var en del av ”arbetslinjen”, det skulle löna sig mer att gå upp i arbetstid eller ta ett jobb i stället för att nöja sig med ett bidrag.

Nu är det, enligt Jan Björklund, dags att gynna en annan grupp. Nämligen kvinnliga akademiker med långa utbildningar, exempelvis specialistsjuksköterskor, anställda i offentlig sektor.

De betalar ungefär samma skatt, i procent, som dem som har väsentligt högre inkomster, och det tycker han inte att de ska göra. Stat, kommuner och landsting har stora problem att rekrytera exempelvis socialsekreterare och bibliotekarier av samma skäl. För få attraheras av långa utbildningar när lönen garanterat inte blir särskilt hög.

Ett annat skäl till sänkta skatter för dem med högre inkomster är att, fortfarande enligt Björklund, Sverige har svårt att attrahera talanger från andra länder och att behålla de inhemska.

På toppen av den liberala anrättningen vill Liberalerna återinföra den så kallade bortre parentesen, det vill säga den dag då man inte utan särskilda omständigheter får behålla sjukpenningen. De vill också ha ännu en karensdag när man varit sjuk i två veckor.

Jublar svenska folket? Skulle inte tro det.

Ett parti och en partiledare ska självfallet slåss för det de tror på, inte bara följa mer eller mindre tillfälliga opinionsyttringar i väljarkåren. Men ser man på Liberalernas politik ur den här synvinkeln blir det begripligt varför stödet för partiet inte är högre än det är.

Plus och minus på Jan Björlund

Bra eller dåligt framträdande för partiet

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Jan Björklund kan tala för varan och därmed framstod Liberalerna i god dager. Men det är inte säkert att alla håller med om varken problemformuleringarna eller lösningarna.

Raka svar

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

L-ledaren försöker i alla fall svara på frågorna. Ibland lyckas de t inte så bra, men då startar han faktiskt om. Ofta med orden ”så här”.

Engagemang

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Björklund fick bara frågor om sådant som han är engagerad i som upprustning, höjda löner, sänkta skatter och mer EU. Det påverkar antalet plus.

Betygsskala: Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus Världsklass. Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus Mycket bra. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus Bra. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus Godkänt. Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Dåligt. Uselt.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.