Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Fattigdom är inget brott - men det är diskriminering

Socialminister Rovana Plumbs kroppsspråk förändrades i en hast.

Leendet försvann och hon lade armarna i kors som man gör när man hamnar i ett trängt läge och sade:

– Det finns ingen diskriminering i Rumänien.

Det var en reporter från Sveriges radios romska redaktion som ställde frågan som fick den rumänska ministern att stelna till. Han ville kort veta vad den regeringen i Rumänien gjorde för att motarbeta fördomar mot romer.

Eftersom ministern valde att svara med att det inte förekommer diskriminering, i stället för fördomar, ställde han om frågan. Svaret var att hon inte visste vad han menade med fördomar.

Det förefaller som att då och där blottlades roten till problemet varför det sitter tusentals rumänska romer i gathörn över hela Sverige och tigger mitt i vintern. De sitter på nödtorftiga underlag av plastsäckar och trasor, skyler sig så gott det går med kartonger, klädda i avlagda kläder medan blötsnön vräker ner.

Eller rättare sagt har roten blottlagts för länge sedan. Men den visade sig bara på nytt genom Rovana Plumb som bara upprepade det hennes chef, premiärminister Victor Ponta och många andra, redan sagt.

Rovana Plumb, minister för arbete, familj, socialt skydd och arbete, var i Stockholm på inbjudan av sina svenska kolleger, socialförsäkringsminister Anita Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) som ansvarar för socialtjänsten.

Sverige har under en längre tid erbjudit hjälp till Rumänien för att landets romer i högre grad ska inkluderas i samhället och slippa tigga i Europas gathörn. Bland annat har Sverige erbjudit hjälp att söka, ta om hand och använda pengar ur EU:s strukturfonder.

Det har gått sådär. Samtalen bröt samman i höstas men nu har länderna träffats igen och siktar på att skriva under en avsiktsförklaring om samarbete under våren.

Att arbetet går trögt är inget att förvånas över när Rumäniens högsta politiker vägrar inse roten till det onda, en systematisk diskriminering av romer. Trots att en plan för inkludering lanserad 2012.

Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter ser det ut så här och någon annan förklaring än diskriminering finns inte.

 En av sju unga romer i Rumänien har aldrig, upprepar aldrig, gått i skolan.

 30 procent av romerna i landet kan varken läsa eller skriva.

 Färre än 30 procent har ett jobb.

 84 procent saknar antingen el, avlopp eller rinnande vatten där de bor.

 Risken att tvingas gå och lägga sig hungrig är fem gånger så hög bland romer som andra rumäner.

Till det kan läggas rapporter om folkfördrivningar, murar kring områden där det bor många romer och så vidare.

I Rumänien är det förbjudet att tigga. Alltså åker de i stället till andra länder för att klara sin och familjens livhanke.

Vi kan tycka illa om det. Men mest illa borde Rumänien själva anse att det är. Därför att de faktiskt inte lyckas ta hand om sina egna invånare.

Fattigdom är inget brott. Men det är diskriminering.

Följ ämnen i artikeln