Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Sci-fi-sagan har redan blivit verklighet

Att följa dramat kring stormen Helene via de sociala plattformarna var som att kliva rakt in i filmen Robocop från 1987.

Satiren har blivit verklighet – och det är knappast en tillfällighet.

Elon Musk var 16 år när Paul Verhoeven släppte sin hyllade samhällssatir om cyborgen ”RoboCop”. Den nederländske regissören målade upp en dystopisk värld präglad av kriminalitet, ultravåld och giriga kapitalister. I en särskilt minnesvärd sekvens i den hyllade filmen får tittaren se ett nyhetsinslag där två plastiga programledare berättar om krig och katastrofer, innan sändningen avbryts av en reklamfilm som visar att du kan köpa ett fejkhjärta från Yamaha. 

Det är en framtid ingen vill ha, men som nu – 37 år senare – går att uppleva på Elon Musks plattform X. Och om du vill ha THE FULL EXPERIENCE kan du köpa en Tesla Cybertruck – en ”bil” precis i RoboCops smak. 

De riktiga futuristerna gör filmer. Så om du vill förstå varför världen ser ut som den gör är det bara att bänka dig i soffan och plöja gamla scifi-rullar. Dagens innovatörer är uppvuxna med futuristiska filmer från 80- och 90-talet, och nu använder de sina miljarder till att förverkliga sina barnfantasier. Vilka konsekvenser det får spelar mindre roll i Character Number Ones filterbubbla. Nostalgins kraft trumfar det mesta. Men vi andra kan se dem. När stormen Helene lamslog sydöstra USA för några veckor sedan svämmade de sociala plattformarna över av lögner och kommersiellt skräp, eftersom de digitala asätarna och AI-guldgrävarna försökte att kapitalisera på tragedin.

Ett exempel på detta är Mike Smalls, Jr. Han har skrapat ihop 20 000 följare genom att sända livevideo på Twitch-utmanaren Kick med visionen ”I’m just trynna entertain the ppl”. Kick startades av ett australiskt spelbolag och erbjuder en alternativ verklighet för dig som inte tycker att den vanliga världen räcker till.

När stormen Helene lamslog sydöstra USA och förstörde hundratusentals människors liv såg Mike sin chans att tjäna en hacka på katastrofen. Han gav han sig ut i ovädret och filmade sig själv när han låg på en luftmadrass, eftersom höger-influeraren Adin Ross utlovade 700 000 kronor till alla som klarade det. The strongest survive, som de säger.

Hälften av alla svenska ungdomar konsumerar främst sina nyheter genom sociala medier. Det är därmed deras största nyhetskälla. Och de vuxna ligger inte långt efter.

Om man ska vara snäll kan man därför säga att det är bra att kreatörerna på de sociala plattformarna uppmärksammar pågående nyhetshändelser för att nyhetsundvikarna ska ha en chans att hålla sig informerade om vad som händer i samhället. Problemet är att Mike Smalls, Jr. och hans vänner ytterst sällan är varken informativa eller underhållande. 

Förr gick det att följa nyhetshändelser via de sociala plattformarna, men den tiden är över. Nu ser allt ut som Robocop TV. En ständigt pågående orgie i psykisk ohälsa. Här finns allt som får dig att må dåligt och bli en sämre människa. Konspirationsteorier, halshuggningar och porr i alla dess skepnader: tomma kalorier, dyra klockor, vanställda kroppar. Att öppna en sociala medier-app på allmän plats är som att spela rysk roulette. Och nej, det är inte längre mitt fel vilket omoraliskt innehåll som visas. Moderatorerna har lämnat de sjunkande skeppen. 

Men äcklet är bara toppen på isberget. Under ytan lurar innehåll som dödar dig långsamt. Som slow tv utan punchline. Det är en genre som bygger på löften som aldrig befrias och varje år resulterar i miljontals timmar som vi aldrig får tillbaka. Livet rinner oss ur händerna och värre kommer det att bli. Nyhetsankaret Mike Smalls, Jr. är bara början. Just nu fylls internet med AI-genererat innehåll och de stora teknikbolagen kommer inte sluta förrän allt i din telefon är fiktion. Under stormen Helene kapitaliserade Facebook-kontot ”Coastal Views” på tragedin genom att dela AI-genererade bilder på fejkade räddningsinsatser och övergivna hundar – vilket Facebooks algoritmer älskar.

Att det kan vara långt mellan Silicon Valley och verkligheten blev tydligt när Mark Zuckerberg nyligen skulle visa upp Metas VR-app ”Spaces” i en video på Facebook. Tittarna fick då se bilder på tragedin i Puerto Rico där en tornado har lamslagit landet, samtidigt som Zuckerberg berättade för en kollega hur fantastisk den nya appen är: “One of the things that’s really magical about virtual reality is you can get the feeling that you’re really in a place”.

Nästa steg är att din tidslinje kommer att svämma över av AI-genererat innehåll som är anpassat för just dig. Det betyder att du snart kommer att leva i din egen lilla filterbubbla fullt ut. Precis som Elon Musk och Mark Zuckerberg.