Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Därför tjatar Fredrik Reinfeldt om ansvar

Publicerad 2011-09-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Filippa och Fredrik Reinfeldt på väg till riksdagens öppnande.

26 gånger på 23 minuter. Så ofta nämnde Fredrik Reinfeldt ordet ansvar i sin sjätte regeringsförklaring.

Varför? Inte bara för att läget är kritiskt. Utan också för att han vet att det lönar sig.

I går öppnade kungen riksdagen och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) levererade årets regeringsförklaring, en beskrivning av läget i landet och vad regeringen vill göra.

Den var närmast kliniskt befriad från nyheter. Regeringen har redan berättat det mesta som står i förslaget till statsbudget som presenteras nästa vecka.

Däremot talade Fredrik Reinfeldt väldigt mycket om ansvar. I det 23 minuter långa talet använde han ordet mer än en gång i minuten.

”Det är tid för ansvar.” ”Det är nu det är tid för ansvar”. ”Det är upp till hela Sverige att ta ansvar.”

Bakgrunden är givetvis den internationella skuldkrisen i kölvattnet av finanskrisen för ett par år sedan. Då storsatsade redan skuldtyngda länder för att rädda banksystemen och stimulera sysselkolosättningen. Det ledde till nästa kris.

Den har redan påverkat Sverige, som själv inte har några skuldproblem. Tillväxten sjunker och farhågor finns om att arbetslösheten ökar.

Det är det som Reinfeldt tänker ta ansvar för. Och det är det han hoppas att även resten av svenska folket tar ansvar för, bland annat genom att låta bli att ängsligt stänga plånboken.

Men även om krisen påverkat Sverige är det långtifrån kris här. Ändå tjatar Reinfeldt om att ta ansvar. Varför då?

Skälen är två. För det första passar ansvarsrollen Reinfeldt ovanligt väl, det är i den storebrorsan och trebarnspappan känner sig hemma. Reinfeldt är sällan någon lättsam lustigkurre utan tar seriöst på sitt uppdrag och förbereder sig grundligt för alla arbetsuppgifter.

För det andra har Reinfeldt ganska färska erfarenheter av att det opinionsmässigt lönar sig att ta ansvar.

I samband med finanskrisen hösten 2008 och våren 2009 ökade stödet för Moderaterna samtidigt som förtroendet för Reinfeldt själv exploderade.

I september 2008, då investmentbanken Lehman Brothers kraschade och utlöste det dramatiska krisförloppet, uppgav 21,2 procent att de skulle rösta på M om det var val. Ett halvår senare hade siffran ökat till 31,1 procent. I valet ett drygt år senare blev siffran 30,1 procent.

Där ligger partiet kvar

i dag. Men hur ser det ut om sex månader? Reinfeldt hoppas att ordet ansvar gör susen.

Följ ämnen i artikeln