Stort och modigt av statsministern

Det var inte en vanlig sommardag på torget.

Det var en dag då statsministern sade att Sverige är en humanitär stormakt och uppmanade oss alla att öppna våra hjärtan för de flyktingar som nu strömmar till Sverige.

Det kändes stort. Och lite högtidligt.

Sommartal under valår har en tendens att bli rätt digra löfteskataloger. Men när statsminister Fredrik Reinfeldt (M) höll sitt sommartal på Norrmalmstorg i Stockholm var det inte utfästelser om nya reformer som stod i centrum. Snarare det motsatta.

Reinfeldt påpekade att en rad djupa kriser utspelar sig strax utanför EU:s gränser. Ukraina, norra Irak, Syrien, Gaza och norra Afrika är några av dem.

Enligt FN är för närvarande 51,2 miljoner människor på flykt, den högsta siffran sedan andra världskriget. Konflikterna har gjort att flyktingströmmarna till Sverige redan är lika höga som under kriget på Balkan på 1990-talet och de kommer med all sannolikhet att växa ytterligare.

Under första halvåret sökte 32 000 personer asyl i Sverige, 70 procent fler än under samma tid förra året. I juli reviderade Migrationsverket upp sin prognos rejält och tror nu att antalet asylsökare i år blir omkring 80 000. Det är fler än som bor i Luleå.

Att ta emot så många människor, varav många dessutom är ganska trasiga efter fruktansvärda umbäranden, kommer att bli en påfrestning för hela samhället. Och det var det Fredrik Reinfeldt sade. Han försökte inte ens linda in det, det kommer att bli besvärligt och det kommer att kosta pengar.

Det var rakryggat.

Men han gjorde även något som var ännu bättre. Han slog fast att Sverige är en humanitär stormakt och han uppmanade svenska folket att ”öppna era hjärtan” för flyktingarna.

Det var modigt. Särskilt med tanke på vad Reinfeldts egna väljare tycker.

Enligt väljarundersökningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet ansåg 2012 53 procent av Moderaternas sympatisörer att det är en bra idé att ta emot färre flyktingar. Två år tidigare var siffran 48 procent. Det gör Moderaternas väljare till de mest flyktingfientliga efter Sverigedemokraternas.

Det känns bra att ha en statsminister som tydligt tar ställning för humanism och vanlig mänsklig hygglighet. Det önskar man fler länder. Men det är vanligare att de i utslag populism vill stänga gränserna, i alla fall för vissa. Jag tänker exempelvis på Reinfeldts partikollega David Cameron i Storbritannien.

Men hela talet handlade inte om anstormningen av flyktingar. Det rörde sig också om bostadsbyggande. Om Moderaterna får som de vill ska ett antal regler ändras vilket, enligt dem, kommer att leda till att ytterligare 30 000 bostäder byggs.

Det är en del av det så kallade ”Sverigebygget”, 400 miljarder till järnväg, kollektivtrafik i storstäderna och bostäder fram till 2035, som regeringen lanserade i somras.

Det är inget fel på satsningar på infrastruktur och bostäder, inte alls. Men det är hygienfaktorer. Självklart ska transporterna fungera och folk ha någonstans att bo och det borde tillhöra politikens vardagslunk.

Stort är det däremot att göra det som en plikt, en mänsklig självklarhet, att ta emot någon som hotas till livet eller har fördrivits för att hon har fel religion eller fel etnicitet.

Följ ämnen i artikeln