Då blev ordet kränkt ett skällsord

Affischen för balettföreställningen Svansjön vållade nyligen debatt.

De första oroande rapporterna om att vi lever i en kränkthetskultur dök upp för ett decennium sedan.

Folk hade börjat skylla sina misslyckanden på att de var dyslektiker, bögar eller kurder i stället för att knyta näven i fickan och ta nya tag, löd doktrinen.

"Först kränkt vinner", som Dagens Nyheter ropade i en för tiden talande rubrik i februari 2008.

Om samtidsspaningen var korrekt eller ej har diskuterats, men det är strängt taget ett helt annat ämne än det som är föremål för denna kolumn.

Tesen gjorde intryck och ordet kränkt blev raskt ett skällsord och en härskarteknik.

Numera räcker det med att sticka in näsan på Twitter och muttra att kritikern som är specialist på hiphop möjligen inte är den mest lämpade att recensera Shakespeare för att någon ska spela ut kränkt-kortet.

Anklagelser från båda håll

Vänstern och högern slungar anklagelser om kränkthet mot varandra och det går inte längre att skilja äkta ledsna känslor från människor som snackar skit.

Identitetspolitiken, denna röra, ska vi bara inte tala om. Nu senast var det en affisch för en balettföreställning med en vit fot på en svart mans huvud som vållade uppståndelse. Kränkande, morrade vissa. Operan fick skrämselhicka och plockade ner reklamen. Är ni kränkta nu igen, suckade andra.

Till disciplinen hör att det alltid är någon annan som är förorättad. Få skulle i dag ställa sig upp och säga: jag blev sårad av det här.

Ord betyder något

Jo, jag vet att jag borde vara tyst. Inga gnäller så mycket som min sort. ”Vita kränkta män” hette en populär sida på Facebook som blev bok som blev pjäs.

Men ändå. Ord betyder någonting. Just detta adjektiv råkar även ha en juridisk innebörd. ”Ett angrepp mot någons person, frihet, frid eller ära”, som lagen uttrycker det.

Den nioåriga flickan som rövades bort från sitt hem av en okänd man och våldtogs i en jaktstuga. Polisen som attackerades och skars illa i ansiktet. Banktjänstemannen som fick en rikoschett i ögat under ett osedvanligt hänsynslöst och utdraget rån.

Alla fick de skadeståndet höjt av Högsta domstolen.

Det finns människor som på riktigt blir kränkta i den här världen. Och det finns ord som devalveras så till den grad att de till slut förlorar sin innebörd.

Följ ämnen i artikeln