Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Shorts är ett perfekt plagg – för barn

Shorts är ett plagg som passar sig bra på barn, men desto sämre på kontorsarbetande vuxna, skriver Ida Söderberg.

Den gör ont på våren.

För att knoppar brister (ju mer påtagligt desto äldre man blir) och kläder åker av. 

Från en dag till en annan är det hud överallt.

Naken, svettig, kvalmig, oduschad hud. 

Jag vet att det är inne att spara vatten. Tänk på grundvattennivåerna, jag gör det, tänker och tänker men jag önskar ändå att alla som åker kollektivt kunde ta gemensamt ansvar varje morgon. En snabb dusch, lex Gunde Svan (1 minut, 23 sekunder, och han hann tvätta håret). För att undvika naturliga kroppsodörer i mesta möjliga mån. 

Sån är jag. 
 

Jag har en vän som älskar vett och etikett. Mer än en gång har hon uttryck förfasan som låtit ungefär: Det är så få (män) som vet att man inte ska ha bruna skor efter 18. 

Hyfsad förlegad stilregel för alla oss som inte finns i hans majestäts telefonlista.

Ett etikettbrott som däremot berör de allra flesta är shortens årliga entré. Debatten som ständigt följer är nästan en värre företeelse än själva händelsen (shorts på kontoret).

Men kan de inte bara få klä sig som de vill, de stackars männen? 

Givetvis inte. Shorts är ett perfekt plagg. För barn.
 

Jag har en annan kompis som med bestämdhet till och med tycker att shorts (på män) i stan (när du strosar i affärer, tar ett glas) bör vara totalförbjudet. Jag är tveksam om vi verkligen behöver blanda in juridiken i frågan, men visst går det att sympatisera med åsikten. I offentliga rum kan vi väl klä på oss? Allihopa. Inte för att det är så sensuellt med all hud att det inte går att värja sig – utan snarare tvärtom. Det finns inget mer osexigt än det kollektiva blottandet av dystra vinterhudar som sker ungefär prick mellan hägg och syrén. 

Dessutom kan shortsen döda en påbörjad romans. 

Tänkt dig att du dejtar en man som tål att vila ögonen på och som dessutom är hyfsat smart och får dig att skratta. Allt verkar lovande – tills han plötsligt står där med kortbyxor som slutar över knät matchat med strumpor som går under fotknölen (utan skor!). Där dog den erotiken.

 

Det blir för mycket, på en gång.

På min arbetsplats diskuterar vi shortens existens varje år och ofta säger de svårt lidande manliga kollegorna: Men hur ska vi klä oss i värmeböljan, va? Hur ska vi stå ut?

Titta på kvinnorna!

 

Men kjolen då, hör jag läsarkören (den testosteronstinna) utbrista i ett besserwisserigt skrål. Ett utmärkt plagg, för alla som vill. Reglerna är hårdare för män, men det kanske ni kan stå ut med, för en gångs skull?

Om du nu tvångsmässigt måste ha shorts, så tycker åtminstone jag att det beror på vad du har till. Inga utsläppta tår, för allt i världen! Kan det vara i år du i stället investerar i ett fem pack högre strumpor? Matchar gör du med en långärmad skjorta.

Det är inte särskilt svårt att klä sig som en vuxen.

Följ ämnen i artikeln