Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldts rampfeber

Det kan hjälpa eller stjälpa statsministern

I helgen avslutade Fredrik Reinfeldt Moderaternas partistämma, och sparkade därmed igång valrörelsen. Men ännu finns en del att ta itu med.

Fredrik Reinfeldt ­understryker ofta att man måste vara förberedd. Annars går det åt skogen.

Därför sparkar Moderaterna i gång valrörelsen redan i dag.

Ungdomsförbundet Muf drev med Fredrik Reinfeldt när Moderaterna avslutade sin ­stämma i Norrköping i går.

I en rapplåt hade de samlat ljudklipp med ett av Reinfeldts vanligaste uttryck, att man måste vara förberedd. Annars blir det dyrt, dåligt och tar onödig tid i anspråk.

Redan i dag, knappt elva ­månader före valdagen, sparkar partiet i gång valrörelsen under parollen ”Alla behövs”. Det kan vara ett utslag av Reinfeldts ­planeringsiver. Det kan också bero på att Moderaterna, liksom resten av Alliansen, ligger illa till i väljarbarometrarna.

Enligt Aftonbladet/United Minds stöds regeringens fyra partier just nu av 38 procent av väljarna. Medan de tre partierna på andra planhalvan samlar nära varannan väljare.
Om detta bekymrar Fredrik Reinfeldt döljer han det väl. Han förefaller ha ett grundmurat självförtroende. Det avslutande stämmotalet var inget undantag.

– Nu kör vi. Och så vinner vi valet, avslutade han talet där han hyllade sina partikamrater, sade att svensk ekonomi stod starkare än på 40 år, att jobben blivit ­flera, att Moderaterna är ett ­modernt arbetarparti och raljerade över motståndarna. Främst för att de inte förbereder sig tillsammans.

Självförtroendet är det alltså inget fel på. Inte heller erfarenheten eller kontaktnätet. Efter 22 år som riksdagsledamot, tio som partiledare och sju som statsminister är Reinfeldt Sveriges för närvarande mest erfarne politiker och har det mest prestigefyllda nätverket.

Till hans styrkor hör också att han är oomstridd som ledare ­både för sitt eget parti och för ­Alliansen. Och att den populäre Anders Borg lovat ställa upp som finansminister ännu en mandatperiod om de vinner igen.
Men 329 dagar före valet står Fredrik Reinfeldt trots självförtroendet och den interna uppbackningen inför en rad ut­maningar.

Opinionsläget är bara en av dem. Sedan den nya regeringsformen började gälla för drygt 40 år sedan är det snarare regel än undantag att den sittande ­regeringen förlorar sitt ­tredje val.

Regeringen har satsat enorma pengar på att bekämpa arbetslös­heten men det har inte bitit. ­Arbetslösheten ligger kvar på en hög ­nivå och minskar ­mycket långsamt.

En fjärde ut­maning för Reinfeldt heter svårare motstånd. I valet 2010 var hans ­rival Mona Sahlin som två år tidigare hade skade­skjutits av internt motstånd mot valsamarbetet med Miljöpartiet. Stefan Löfven (S) har en starkare ställning.
I våras anklagades regeringen för att vara trött och idélös. Fredrik Reinfeldt försvarade sig med att Alliansen och det egna partiets idéarbete med sikte på valet 2014 ännu inte var klart.

Men att framstå som ny, fräsch och ­lovande efter ­åtta år vid makten är inte lätt. ­Inte ens för den som är väl förberedd och tror på sig själv.

Det talar för Reinfeldt …

Självförtroendet

Erfarenheten och kontaktnätet

Allianssam- arbetet

Anders Borg

Oomstridd

… och det talar emot

✘ Opinionssiffrorna

✘ Svårt att vinna tre val i rad

✘ Starkare motstånd än 2006 och 2010

✘ Arbetslösheten

✘ Förnyelsen, finns den?

Följ ämnen i artikeln