Reinfeldt: Svensk ekonomi är starkare än den varit på 40 år

Publicerad 2013-10-20

NORRKÖPING. Fredrik Reinfeldt avslutningstalade på M-stämman i Norrköping.

Han blickade framåt mot valet 2014 men hyllade också partiets och regeringens arbete de senaste åren.

– Svensk ekonomi är i dag starkare än den varit på 40 år, säger han.

I dag avslutningstalade Fredrik Reinfeldt på Moderaternas partistämma i Norrköping. Det var andra gången som statsministern klev upp på scenen för att hålla tal. I torsdags gav han åhörarna en historielektion och menade att partiets politiska motståndare, framför allt Socialdemokraterna, ibland hindrat utvecklingen i Sverige. Reinfeldt varnade för att det kunde ske igen genom nya socialistiska experiment.

I dag inledde han med att tala om vikten av förberedelse inför valet 2014 och med att hylla partiets två valsegrar. Han gick igenom de reformer som regeringen genomfört.

– Vi har vunnit en miljon nya väljare. Men väljarna går att vinna och förlora. Vi har vunnit dem för att vi varit relevanta och förberedda med alliansvänner. Det vi gjort har spelat roll. Svensk ekonomi är i dag starkare än den varit på 40 år, säger han.

Gav kängor till oppositionen

Han berättade att bilden som oppositionen försöker måla upp om att Sveriges inte står starkt jämfört med andra liknande länder helt enkelt inte stämmer.

– Svensk ekonomi har växtkraft, vi växer mer än vår omvärld, säger han.

Han delade också ut en känga till oppositionen, som kritiserat regeringen för att sänka skatterna för de som har allra mest.

– Men varför vill de då inte höja skatterna? För att det handlar om att vanligt folk som berörts. Breda grupper av löntagare har fått en standardförbättring av historiska snitt.

Statsministern lyfte upp den föränderliga arbetsmarknaden.

– Våra politiska motståndare pekar ut jobb som ska försvinna, inte de som ska komma till. Alla jobb med bra och schysta villkor behövs. Jag tror vi vara sett början på de sänkta trösklarna in på arbetsmarknaden. Praktik och vägar in i arbetslivet måste öka. Verktygslådan måste ständigt byggas till.

”De har ingen jobbpolitik”

Han lyfte också fram att en stor del av de svenska företagen är exportberoende, vilket gör att vad som händer i resten av världen påverkar vår välfärd.

– Vi är ett modernt arbetarparti som tar sig an den utmaningen. Vår arbetslinje är det som kommer svara på utmaningarna också efter valet 2014.

M-stämman är den sista inför riksdagsvalet nästa år. Reinfeldt blickade framåt i sitt tal.

– Val handlar om det som det finns en konflikt kring. Det kommer handla om jobben, ekonomin, skatterna och regeringsalternativen.

Även här vevade han hårt mot Socialdemokraterna, men även mot Miljöpartiet.

– S har ingen jobbpolitik överhuvudtaget. De vill höja skatterna på jobb och företag och använda det till att bygga ut transfererings- och bidragssystem. Och vad vill MP med jobben? De vill beskatta allt som rör sig. Människan för dem är inte projektet, det är problemet, säger Reinfeldt.

”Nu kör vi!”

Han menar att S har anpassat sig till regeringens skattepolitik.

– Det är bra, men det stämmer inte riktigt. De kommer göra det för att finansiera vad de vill göra. Bara i sin budget har de lovat 30 miljarder i skattehöjningnar. Striden kommer stå om skatterna.

Reinfeldt talade också om regeringsfrågan som en viktig valfråga.

– Om man söker väljarnas mandat för att ta ansvar för Sverige i fyra, då måste man förbereda sig tillsammans med andra. Annars blir det dyrt och dåligt. Utsätt inte Sverige för det experimentet som kommer om man är oförberedd.

Han avslutade med att elda på ombuden:

– Nu kör vi! Och så vinner vi valet.