Reinfeldt varnade för ’socialistiska experiment’

Publicerad 2013-10-17

NORRKÖPING. Statsminister Fredrik Reinfeldt gav åhörarna på M-stämman en historielektion – och Socialdemokraterna en känga.

Han menade att de politiska motståndarna ibland hindrat utveckling i Sverige, och varnade för att det skulle ske igen:

– Gör inga fler socialistiska experiment med det här landet, sa han.

Moderaternas partistämma i Norrköping sparkade i gång med tal av partiledaren Fredrik Reinfeldt, som firar tio år på posten.

Under den senaste tiden har statsministern rest runt i Sverige inför nästa års 200-årsjubileum av fred.

Och från scenen gav han åhörarna något av en historielektion där han gick från Sverige för 200 år sedan via jämlikhetssträvanden till dagens samhälle.

”Frågar elever”

– Jag brukar fråga elever, vet ni vilka vi senast krigade emot. Det brukar vara svårt att svara på, dels är det är väldigt länge sedan och dessutom så otänkbart - för det är Norge, sa Reinfeldt.

Han slog fast att Sverige har lärt sig något sedan man för 200 år sedan marscherade in i Norge och tvingade fram ett avtal om fred.

– På 200 år har vi alltså lärt oss något, att inte skicka trupp till varandra utan att handla av varandra.

Fredrik Reinfeldt gav exempel från det shoppingcenter han besökt i värmländska Charlottenberg, en ort med 8 500 invånare. Men som årligen tar emot en miljon norrmän och som anpassat det man säljer efter kundernas behov.

Obama och socialdemokrater

Men Fredrik Reinfeldt fick också in den amerikanske presidenten Barack Obamas besök i sitt tal. Han påminde om att besöket till stor del handlade om just handel och gränser för handel.

En del av sitt tal ägnade han också åt vikten av att kunna sin egen historia. Bland annat den lika rösträtten från 1921.

Och han påminde också om de insatser som de politiska motståndarna i Socialdemokraterna har åstadkommit i form av "jämlikhetssträvanden". Men han passade också på att varna för sina motståndare, som han ansåg ibland hindrat utveckling i Sverige.

– Gör inga fler socialistiska experiment med det här landet, slog han fast.

På presskonferensen efter talet slog han fast att han tyckte det var viktigt att beskriva det han menar skedde under 1960-talet och tidiga 70-talet.

– Framväxten som hade byggt på en civiliserad inställning där många fick delta, förbyttes till ett mycket aggressivt klimat där staten skulle styra och alla fick vara med. Det resulterade i sämre ekonomi, sämre reallöneutveckling och Sverige tappade i välståndsförmåga. Det tog väldigt lång tid att rätta till det. Därför säger jag, gör inte om det experimentet.