Absurt att de får böta - trots att de inte gjort fel

Stefan Wikberg är veteran och har sålt Situation Stockholm sedan 1999, ofta på Centralen. Numera tar han kort också, inte bara kontanter.

Situation Stockholm är en ­tidning som säljs av hemlösa eller före detta hemlösa.

Tidningen är nu ålagd att betala 600 000 kronor i moms till Skatteverket trots att de inte gjort något fel.

Det är absurt.

Alla som besökt Stockholm har sett Situation Stockholms försäljare. De är lite luggslitna personer som ser ut att ha levt ett hårt liv.

Det har de också. Det är därför de är säljare av tidningen, en lokaltidning i tidskriftsformat.

Situation Stockholm ägs av en privatperson, Rainbow ­Sweden som är en samarbets­organisation för brukar- och ­klientföreningar och den ideella ­föreningen Situation Stockholm.

De hjälper hemlösa och socialt ­utsatta personer, varav många missbrukare.

Tidningarna ger säljaren en inkomst och hjälper till att skapa en struktur i tillvaron. Situation Stockholm erbjuder också bland annat arbetsträning och timanställning.

Kort och gott gör Situation Stockholm något som de flesta anser vara behjärtansvärt. Men nu måste företaget ta en rejäl bit av den ­buffert man byggt upp ­under många år och betala 600 000 i moms till Skatteverket - trots att man inte gjort något fel.

Det här gäller inte bara Situation Stockholm utan en lång rad tidningar, tidskrifter och bokförlag. Bakgrunden är att EU-domstolen 2010 bestämde att ­Sverige ­retroaktivt ­måste sänka momsen på tryckeritjänster från 25 till sex ­procent.

Det innebar att tryckerierna betalt in för mycket skatt efter­som företag drar av ­inkommande moms mot utgående. De krävde att få tillbaka fem miljarder av staten. De fick inte hela summan.

Tryckeriernas kunder, alltså tidningar och bokförlag, ­hade däremot betalt in för lite pengar, sammanlagt 1,7 miljarder. Moms­avdragen hade varit högre än de ­borde vara enligt ­EU-domen. Dessa pengar kräver ­Skatteverket till­baka, ­sedan i våras med hjälp av beslut i Högsta förvaltningsdomstolen.

Skatteverket tycker att tidningarna och förlagen ska be att få pengarna av tryckerierna vilket de givetvis inte håller med om. En våg av stämningar har därför riktats från mediehus till tryckerier, Situation Stockholm är ett av dem.

I kort sammanfattning ansåg staten att företagen gjorde rätt när de gjorde som de gjorde. Men nu, i efterhand, tycker de att det var fel och därför ska de betala moms som de inte ens ­visste om att de skulle betala.

Det är absurt och hotar dessutom existensen för förlag och tidnings­utgivare med skral ekonomi.

Eftersom staten missuppfattat EU:s lagstiftning kunde man ­tänka sig att staten också stod för kostnaderna. Inte tidnings- och bokutgivarna som när det ­begav sig följde de regler som då gällde.

5 saker att håll koll på i veckan

Mässa mot terror

Klockan elva i dag inleds en högmässa i Svenska kyrkan i Paris med anledning av den senaste tidens terror­dåden. Talar gör Helle Klein, präst och chefredaktör på ­Dagens Arbete (och tidigare på Aftonbladet). Och komikern Özz Nujen. Sänds självklart ­direkt på aftonbladet.se.

Finfrämmande på Åland

På torsdag besöker den brittiska drottningens yngste son, prins Edward, Åland som en del av en längre visit i Finland. Han ska bland ­annat besöka fästningen Bomarsund och sjöfartsmuséet samt träffa idrottare som ska delta i de internationella ö-spelen på Jersey i sommar.

Slovakien folkomröstar

I juni bestämde parlamentet i det konservativa landet att äktenskap bara kan ingås mellan kvinna och man. På lördag folkomröstar om ­förbudet ska upphävas eller inte. Den gäller också adoption av samkönade och om sexundervisning ska vara obligatorisk i skolan.
 

Missionerar om avtalet

Handelskommissionär Cecilia Malmström (FP) jobbar långsiktigt, det måste man ge henne. Det frihandelsavtal som EU och USA förhandlar om har starkt kritiserats redan innan det är klart. För att ta udden av den håller hon nu seminarium om det i EU-parlamentet för intressegrupper.
 

Vapenstilleståndet 75 år

I största hemlighet förhandlades stilleståndsavtalet efter vinterkriget mellan Sovjet och Finland fram i Stockholm 1940. Det ihågkoms vid ett seminarium med bl a förre utrikesministern Carl Bildt. Men freden blev kortvarig, redan i juni 1941 angrep Sovjet på nytt.
 

Följ ämnen i artikeln