Det är nu som valet kommer att avgöras

2013 blir ett prövningens år för både ­Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven.

Inte på grund av syssel­sättningen och den ­ekonomiska krisen.

Utan för att det är nu de måste vinna valet.

En tredjedel av väljarna börjar inte aktivt bekymra sig för vilket parti de ska rösta på förrän de sista veckorna före valet. Vissa bestämmer sig först på själva valdagen.

Man skulle alltså lätt kunna tro att det parti, eller de partier, som gör bäst ifrån sig under de sista veckorna före den avgörande söndagen i september har störst chans att vinna.

Det är fel. Det är året före valet som avgör hur det går. Det är då ­partierna förbereder sig, lägger fast politiken och toppar laget. Och det lagrar väljarna omedvetet i minnesbanken för att, aktivt eller passivt, plocka fram när avgörandet närmar sig.

I år har samtliga partier utom Vänsterpartiet ­kongress. Det är ingen ­tillfällighet. Det är där det händer. Det är där tongivande partimedlemmar ska bli sålda på idéerna, tycka ledningen är toppen och mentalt rusta sig för det avgörande slaget om väljarna.

Den europeiska krisen och den stigande arbetslösheten kommer att sätta alla politiker på prov under det kommande året. Men om vi bortser från det så finns det annat som pockar på statsministern och oppositionsledarens uppmärksamhet.

Stefan Löfven har ett akut behov av att synas och ­märkas. Enligt en undersökning gjord av arkivtjänstföretaget Retriever förekom Fredrik Reinfeldt i över 40 000 artiklar förra året. Löfvens notering är 28 000.

S-ledaren behöver alltså bli sedd. Med noll timmes politisk erfarenhet i bagaget när han valdes till partiledare behöver han tala, debattera och utsättas för journalister. Annars riskerar val­rörelsen att bli en mardröm.

Men under det gångna året har ­Stefan Löfven inte tagit tillräckligt med plats. Socialdemokraternas parti­kongress i april ger möjlighet till nystart på den punkten. Tar han chansen?

För Fredrik Reinfeldt är utmaningen svårare. Hans framtid som statsminister kan avgöras av hur andra partier presterar. Utan Krist­demokraterna och Centerpartiet i riksdagen har Reinfeldt mycket svårt att skriva historia som den förste borgerlige ledaren att ­vinna tre val i rad.

Men hur hjälper han bäst ­kamraterna Hägglund och Lööf? Det är en nöt att knäcka. KD:s och ­Centerns problem är hemmalagade och måste i första hand åtgärdas av dem själva.

Centern måste skaffa sig en profilfråga (inte fri invandring) och KD hitta yngre väljare än 70-plussarna. Reinfeldt håller tummarna.

5 saker att hålla koll på i veckan

En  kris avvärjd, nästa på gång

Talmannen i representanthuset John Boehner kom överens med president Barack Obama om den enkla delen av budgetstupet, skattehöjningarna. Nu har de två månader på sig att enas om det svåra, drakoniska nedskärningar av bland annat försvaret. Många miljarder ska bort.

Politiken sparkar i gång igen

Politiken har legat helt ­nere sedan fredagen före julafton men sparkar igång så smått i morgon. Veckan därpå öppnar riksdagen ­efter juluppehållet och då möts partiledarna till årets första debatt. Den ekonomiska ­krisen är ett givet tema ­sedan molnen mörknat igen.

Skurk eller hjälte, ­åsikterna går isär

På onsdag väntas nya förhör av militärdomstolen på Fort Meade med Bradley Manning, den amerikanske militär som anklagas för att ha läckt hemliga dokument till Wikileaks. Dessa gäller den amerikanska militären i Afghanistan och Irak och ger ingen vacker bild av den.

Två ministrar, inga partiledare

Förr var Folk och försvars årliga rikskonferens en ­tummelplats för den politiska eliten. Men det var då det. I år kommer ingen partiledare till Sälen och bara två ministrar, EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och försvarsminister ­Karin Enström (M) medverkar. Inleds på söndag.

Gissa om han är hungrig?

Gustav Fridolin återvände vid årsskiftet till uppdraget som språkrör för Miljö­partiet efter ett halvårs föräldra­ledighet. Han kan vara värd att hålla ögonen på under den närmaste framtiden. Han är hungrig efter makt, inflytande och uppmärksamhet efter tiden på avbytarbänken.

Följ ämnen i artikeln