Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Att rösta i valet är som att köpa nytt kylskåp

I dag är det dags att ta sig till vallokalen, om du inte redan har förtidsröstat.

Flera länder har röstplikt, exempelvis Grekland och Belgien. Där måste man rösta när det är val, annars riskerar man böter.

I Sverige är det frivilligt men trots det är benägenheten att rösta stor. I förra valet använde 85,8 procent sin rätt att rösta i riksdagsvalet, något färre i valen till landsting, regioner och kommuner.

Om man ser till de senaste fem valen var valdeltagandet lägst 2002. Då röstade bara 80,1 procent i riksdagsvalet vilket internationellt sett även det är en väldigt bra siffra.

Vi blir dessutom bättre och bättre på att göra våra röster hörda i valen till Europarlamentet. Senast använde mer än hälften av väljarna sin rösträtt för att skicka dem de tyckte var bäst lämpade till Bryssel och Strasbourg. Det placerade oss på sjunde plats av de 28 medlemsländerna. Tätt efter flera röstpliktsländer.

Och vart vill jag då komma med detta sifferexercerande? Att poängtera hur viktigt det är att gå och rösta trots att vi normalt sett är ganska duktiga på det.

Att rösta är inte bara att ta sitt demokratiska ansvar och göra sin samhälleliga plikt. Det minskar också risken för att andra bestämmer åt dig.

Om du inte röstar har du nämligen noll inflytande. Dessutom lämnar du över det inflytande du hade till någon annan. Hur bra känns det på en skala? Inte.

Nu dags för en självbekännelse. Jag röstar inte och har inte gjort sedan 1982. I det påföljande valet hade jag blivit chef för vår politikredaktion och tyckte inte att det var förenligt med mina arbetsuppgifter.

Det tycker jag fortfarande inte. Det skulle kännas som om jag gick och smyghöll på ett parti och det verkar inte vara bekvämt.

Välutbildade röstar i högre grad än lågutbildade. Bland dem som har eftergymnasial utbildning röstar drygt 94 procent. Bland dem som inte ens gått gymnasiet är siffran drygt 73 procent.

Skillnaden beror sannolikt på en utbredd föreställning om att man måste kunna en massa för att gå och rösta. Jag vet inget om EU, alltså röstar jag inte i parlamentsvalen. Jag vet inget om sjukförsäkringen, alltså röstar jag inte i riksdagsvalet.

Ett litet fåtal personer vet hur ett kylskåp fungerar. Ändå känner jag ingen som på grund av det känt sig förhindrad att köpa ett kylskåp. Det räcker att veta hur dörren öppnas och var termostaten sitter.

Likadant förhåller det sig i valet. Man behöver inte veta hur allting fungerar. Man kan gå lite på känsla och allmänt förnuft. Det brukar leda rätt.

Gå och rösta. Det dröjer fyra år innan du får chansen igen.


FEM SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ DEN NÄRMASTE TIDEN

  1. I kväll
    Runt midnatt kommer det preliminära valresultatet. Strax efter klockan 20, när vallokalerna stängts, presenteras en vallokalsundersökning, valu. Men först sent på onsdag kommer det definitiva resultatet med sena förtidsröster och sena utlandsröster. Då vet vi, förhoppningsvis, hur det slutat.
  2. När det finns en ny talman ...
    ... kommer regeringsdiskussionerna att intensifieras. Avgörande blir då hur den nye talmannen bedömer möjligheterna för att bilda en något sånär stabil regering. Det kan bli under Löfvens styre, det kan bli under Kristerssons. I kväll vet vi möjligen mer än nu på dagen.
  3. Måndag 24 september
    Då samlas den nyvalda riksdagen för upprop och talmansval. Den sittande talmannen Urban Ahlin (S) ställer inte upp för omval. S hävdar att riksdagens största parti ska ha posten. Alliansen att det största partiet i regeringskoalitionen ska ha den. Beatrice Ask är en het kandidat.
  4. Dagen därpå
    Öppnas riksdagen av kungen. I vanliga fall läser statsministern då upp regeringsdeklarationen. Men så kommer det inte att bli i år eftersom det, med största sannolikhet, kommer att sitta en ny regeringskoalition vid makten. Fast inte ännu. Traditionellt mingel blir det i alla fall.
  5. Senast 15 november
    Datumet är den sista dagen för en ny regering, eller en övergångsregering, att lägga förslaget till 2019 års statsbudget på riksdagens bord. Men om nuvarande regering sitter kvar ska det ske redan i september. Den som lever får se, helt enkelt. Men för riksdagen kan det blir bråttom.

VECKANS CITAT

”Demokrati det enda samhällsskick som kan avskaffas på demokratisk väg.”

Gabriel Laub, tjeckisk och tyskspråkig journalist, död 1998.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln