NRA är värre än ett Clas Ohlson för krutfetischister

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ännu en gång överträffas det tidigare rekordet. Denna gång var det minst 32 unga människor som fick sätta livet till i ett vansinnesdåd på ett amerikanskt universitet. Sexton fler än massakern i Texas 1966 som tidigare gällt som värst i klassen, tjugo fler än på Columbine High 1999.

Den sistnämnda gick till historien inte bara i kraft av sin groteska volym i fråga om antal döda, utan även genom filmaren Michael Moores provokativa ”Bowling for Columbine” som fokuserade på kärnfrågan: varför är det så många fler som dör av handeldvapen i USA än i övriga industriländer?

Michael Moore landar sin råbarkat satiriska analys i en rätt luddig idé om hur den amerikanska rädslan (för allt från akne till islam) underblåses av politiker och storföretag. Men också i det stora amerikanska vapenskåpet.

National Rifle Association är de amerikanska vapen­ägarnas lobbyorganisation och kyrka. Det digitala klivet från nyhetsrapporteringen om tragedin i Virginia till NRA:s hemsida är ganska skrämmande. Den glatt sturska ton som genomsyrar vapendiggarnas mötesplats på nätet lämnar inte en millimeter av sympati för tanken att man kanske skulle försöka minska antalet handeldvapen i USA.

Snarare tvärtom. Varför inte köpa en NRA 5.11 Tactical Holster Shirt som låter dig bära ett vapen säkert och osynligt under din vanliga skjorta? Eller kanske ett par nubbeglas i form av hagelpatroner. En storsäljare är annars t-shirten med texten ”Welcome To My World” och som hyllar ”det som är viktigast i din värld: familjen, friheten och vapnen!”

Det är som synes lätt att ironisera över NRA som krutkåta vapenfetischisters motsvarighet till Clas Ohlson.

Tyvärr är det betydligt värre än så. NRA är en urstark lobby i skepnad av en vapenindustri inom en vapenindustri. Med egna tv-kanaler, bokförlag, fondverksamhet, konsert- och eventbolag, nyhetsbyråer, radiostationer och allt annat som kännetecknar en effektiv propagandamaskin.

Och dom ägnar inte ett ord åt nyheten om massakern på universitetet i Virginia. Som en ödets ironi utspelades den samtidigt som NRA avslutade sin årliga kongress. Den betecknades som ett firande av amerikansk frihet. Kulmen var hyllandet av huvudtalaren, ambassadör John R Bolton. Hjälten som lyckades stoppa FN från att genomdriva ett internationellt vapenförbud som skulle ha inkräktat på amerikanarnas rätt att äga och bära vapen.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln