De enda som finns kvar i försvaret är officerarna

Sedan ubåtsjakten brakade loss har det klagats på försvarets resurser.

Men Sverige är i verkligheten sensationellt starkt, i alla fall när det gäller antal officerare.

Försvaret har 5 396 anställda soldater och sjömän.

Över dessa finns 7 144 officerare, från löjtnanter till generaler.

Det betyder att det går drygt 1,3 officer per menig, vilket gör armén, flottan och flyget till en pyramid som står på huvudet: Där finns en enorm kader av chefer och byråkrater och en mindre del anställda som ska göra själva jobbet.

Föreställ er en verkstad där det går minst en chef ­eller administratör per ­arbetare. Och inte vilka ­bossar som helst! Inga enkla förmän här inte, nej det ska vara verkmästare, avdelnings­chefer, fler avdelningschefer, en och annan disponent och ett gäng ­koncernchefer.

Skulle arbetaren bli ­frustrerad? Kanske.

Framför allt borde ägaren till verkstaden bli orolig. Gör alla dessa storpåvar och småpåvar någon nytta? Vem i helvete har sagt att vi ska ha en armé av chefer men bara ett stympat kompani av produktiv personal!

Men det är ingen som ­beslutat att det ska vara så här. Det har bara hänt ty ju ­större och dyrare en verksamhet är, desto mindre ­förstår någon vad som pågår.

Alla kan ha en åsikt om vilka pennor som är bäst på kontoret.

Få begriper hur man ska få ordning på försvarets ­organisation. Våra politiker har sedan kalla kriget upphörde försökt skära ner, ­göra försvaret effektivare, finna nya uppgifter och ­organisationsformer.

Allt är förändrat.

Bara officerarna är kvar.

Det beror på att vi har ­anställningstrygghet. Man kan lägga ner värnplikten, skrota ubåtar, byta ut stridsvagnar, ta bort civilanställda och minska antalet stridsflygplan. Men man sparkar inte officerarna.

För tre år sedan konstaterade en utredning på finansdepartementet att vi har ­ungefär dubbelt så många ­officerare som vi behöver i krigsförbanden. Trots att man ”förtätat” organisationen, alltså ökat antalet officerare per kanon, stridsvagn etc.

Det påminner om nid­bilden av kommunalarbetare där en gräver och en tittar på.

Fast i verkligheten är det ett gäng som jagar ubåt medan de flesta administrerar, utbildar och, antar jag, ger en väldig massa order.

Följ ämnen i artikeln