Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Om Åkesson menar allvar borde Ekeroth vara illa ute

För en månad sedan gav Jimmie Åkesson kampen mot rasism och extremism högsta prioritet i sitt parti.

Menar han allvar sitter riksdagsledamoten Kent Ekeroth löst.

Alternativet är att SD-­ledaren får problem med trovärdigheten.

Jimmie Åkesson agerade snabbt när Expressen publicerat filmen där riksdagsledamoten Erik Almqvist, då Åkessons pressekreterare, sommaren 2010 gör rasistiska uttalanden, kallar en främmande kvinna för hora, knuffar och sparkar omkring sig.

Almqvist sparkades från uppdraget som ekonomisk talesperson och tvingades lämna parti­styrelse och verkställande utskott. Riksdagsplatsen kunde Åkesson inte ta från ­honom så ännu sitter Almqvist kvar med ett arvode på 58 300 kronor i månaden.

Beslutet att lyfta bort Almqvist, som utpekas som Jimmie Åkessons kronprins, var konsekvent. I alla fall om Jimmie Åkesson menar allvar med det brev som han skickade till partiets förtroendevalda för en ­månad sedan.

Där skriver Åkesson att bilden av Sverigedemokraterna skadas av partimedlemmar som uppträder ohyfsat. ”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata ­utsvävningar.”

I brevet slår han också fast att ”från och med nu råder nolltolerans och ­arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet.”

Han trodde sannolikt ­inte att Erik Almqvist skulle bli storstädningens första offer. Och att det skulle leda till krav på att även riksdagsledamoten Kent Ekeroth får gå.

Ekeroth filmade Almqvists framfart på Kungsgatan i Stockholm. I dag är han riksdagsledamot och sitter i justitieutskottet. Som sådan är han SD:s kandidat till justitieministerposten.

Men Ekeroth ingrep inte när Almqvist for runt och skrek hora, babbe och blatte-­lover. Han filmade.

Bara det borde få Åkesson att ta itu med Ekeroth. Lag och ordning är sedan en tid partiets näst viktigaste fråga, efter invandringen. Men partiets rättspolitiske talesperson dokumenterar hellre när hans kompis häver ur sig potentiellt åtalbara okvädningsord än att ta honom i ­armen och gå därifrån. Är det trovärdigt?

Ekeroth driver också en extrem blogg. Kontentan av det bisarra budskapet är att muslimer är onda människor vars hela existens syftar till att skada svenskar – och ­ibland danskar – med äldre rötter i landet än nyinflyttade muslimer. Har Jimmie Åkesson läst den?

I vintras föreslog tjänstemän i justitieutskottet att Ekeroth skulle stryka en formulering i ett yttrande om regeringens handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Den kunde tolkas som hets mot folkgrupp och leda till en ­anmärkning från talmannen. Ekeroth följde ­rådet.

Dessutom är Ekeroth en av personerna bakom ­rasistsajten Avpixlat. Han står bakom bank för kontot där man kan sätta in stödpengar till verksamheten. Innehållet på sajten är ungefär det samma som på Ekeroths blogg. Allt ont kommer från ett håll. Vad väntar du på, Åkesson? Det här är väl extremism.

En intressant fråga är varför Ekeroths film om Almqvists dumheter dyker upp 2,5 år efter den togs och ­bara en månad efter Jimmie Åkesson deklarerade nolltolerans mot extremism och ­rasism. Ett tecken på maktkamp

i partiet?

Om Åkesson menar allvar är det många som kan känna sig hotade. En av dem borde ­vara Kent Ekeroth, men det finns fler.

Om han däremot inte ­menar allvar har Jimmie Åkesson trovärdighetsproblem. Eller som han själv ­sade i går:

– Ska vi kunna vara med och styra det här landet långsiktigt måste vi bygga trovärdighet, och det kan vi inte göra på annat sätt än att vara konsekventa i det jag tidigare kommunicerat: nolltolerans.

Följ ämnen i artikeln