Prinsessan Madeleine – arbetslinjens fiende

I Sävsjö bor tvåbarnspappan Jan Gustafsson.

Han är både rullstolsburen och blind. I väntan på en ny njure genomgår han dialys fyra dagar i veckan. Trots det kräver försäkringskassan att han ska söka jobb.

Samma dag som artikeln om Jan publiceras skriver Aftonbladet om prinsessan Madeleine: i stället för att närvara vid nobelmiddagen roade hon sig med vänner i New York.

Det känns logiskt.

Det har varit hårda år av nedskärningar och massuppsägningar. En global finanskris. Sjuka och arbetslösa har genom regeringens arbetslinje fått ännu mindre pengar att leva för.

Samtidigt har kungafamiljens apanage – de skattepengar som ska täcka familjens privata utgifter – ökat med tio miljoner.

Till nuvarande 64 miljoner.

I motsats till andra skattebetalda institutioner omfattas inte kungafamiljen av offentlighetsprincipen

– ingen vet hur många skattemiljoner exempelvis Madeleine spenderar i New York.

En smula ironiskt med tanke på att prinsessan Madeleine borde räknas som den moderata arbetslinjens huvudfiende: en arbetsför person som utan motprestationer försörjs av staten.

Tidigare bestod hennes uppdrag i att följa med på nobelmiddagar och konversera med trista matematiker.

Kanske agerade hon emellanåt även dörröppnare för svenska företag, vilket brukar anges som ett av de främsta argumenten för att behålla monarkin som statsskick.

Men frågan är förstås vad Madeleine bidrar med under sin årslånga semester i New York. Bortsett från eventuella expertkunskaper om vilka drinkar som gäller för tillfället. Vilka dörrar öppnar hon för Sverige genom att festa på Manhattans nattklubbar? Paris Hiltons ytterdörr?

Jan Gustafsson i Sävsjö jobbade som lastbilschaufför innan han blev svårt sjuk för fem år sedan.

Prinsessan Madeleine drabbades av hjärtesorg när hon i våras bröt sin förlovning. Sedan dess har hon i yttersta mån försökt undvika sitt jobb – att representera Sverige.

Under hela våren är prinsessan Madeleine befriad från officiella uppdrag.

I stället ska hon arbeta med välgörenhet i New York.

Hur försäkringskassan ser på det hela är oklart. Men gissningsvis behöver inte prinsessan nöja sig med åttio procent av apanaget i sjukpenning.

Jan Gustafsson blir utförsäkrad i mars.

Följ ämnen i artikeln