Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så måste bolaget förändras för att hänga med

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hela folkets Telia hänger inte på repet.

Men det kommer att byta skepnad.

För fem år sedan fick alla svenska hushåll hem ett prospekt från näringsdepartementet undertecknat av dåvarande statsrådet Björn Rosengren.

Telia skulle bli en folkaktie. För bara 85 kronor per aktie skulle medborgarna få köpa in sig i den statliga telejätten.

Resten vet vi. Kursen rasade för att i dag ligga på knappt 42 kronor.

Parallellen till företaget Telia är inte glasklar. Men den finns.

Ungefär samtidigt som bolaget placerades på börsen blev det möjligt att ringa med en annan operatör - medan abonnemanget fortfarande låg kvar hos Telia. Man fick två räkningar.

Många hoppade på möjligheten. I slutet av förra året hade fyra av tio hushåll valt en annan operatör än Telia.

Men i våras hände något. Post- och telestyrelsen, telefonabonnentens bäste vän, gjorde det möjligt för andra bolag att sälja både abonnemang och samtal.

Lämnar monopolet

Resultatet blev att ännu fler lämnade det gamla monopolet. För två år sedan hade TeliaSonera 37 konkurrenter i det fasta nätet. Nu har de ett hundratal.

För att TeliaSonera, som bildades 2002 genom en sammanslagning av svenska Telia och finska Sonera, ska hålla ställningarna i den nya mördande konkurrensen, krävs uppfinningsrikedom.

Det gäller att tillhandahålla nya tjänster. Mycket tyder på att det fasta telefonnätet håller på att bli en bredbandsleverantör. Vilket bolag blir bäst på den marknaden?

Det gäller också att hänga med i priskonkurrensen. Hos TeliaSonera kostar det fasta abonnemanget 125 kronor i månaden. Men det finns bolag som erbjuder samma sak för noll kronor.

Kan pressa priset

Ingen kommer i framtiden att välja Telia av någon sorts Televerksnostalgi. Den prismedvetne kunden kan pressa priserna rejält.

Hela folkets Telia håller på att byta skepnad. Men om det räcker för att folkaktien ska komma tillbaka till sitt gamla värde återstår att se.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln