Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Jobbpakten kan egentligen bara ha varit ett foto

Det kan vara så att det enda som förlorades, förutom prestige, var ett fototillfälle med tre medelålders män.

Flera stora fackförbund förhandlar om avtal om ­yrkesintroduktion för unga.

Det framställs som en katastrof att Svenskt Näringsliv spräckte förhandlingarna med LO och regeringen om den så kallade ”jobbpakten” som lanserades av statsminister Fredrik Reinfeldt i somras.

Det kan självfallet beskrivas som en tragedi för de närmast ­inblandade; LO, arbets­givarna och finansminister Anders Borg. De har alla satsat tid och prestige på projekten och förlorar ­därmed anseende och chansen att glänsa vid ett fototillfälle.

Men i själva verkligheten, alltså på arbetsmarknaden, är det däremot inte säkert att förlusten är lika stor.
 

Ett av de största fack­förbunden, IF Metall, har sedan mer än två år tillbaka ett avtal om yrkesintroduktion med Teknikarbets­givarna. Personer under 25 år kan i upp till ett år under handledning få jobba med minst 75 procent av minimilönen. Jobbet kan ­betraktas som en ­avancerad pryo med handledning och utbildning.

Flera andra fackförbund förhandlar med sina motparter om ­liknande avtal. ­Anders Borg nämnde i går Handels, ­Hotell och restaurang, Kommunal och Byggnads.

Om dessa förhandlingar går i lås kommer alltså en stor del av arbetsmarknaden ha ­avtal om yrkesintroduktion för yngre. Det var en bärande del, men inte det enda inslaget, i den nu havererade jobbpakten.

LO och Svenskt ­Näringsliv riskerar ­inte ens att bli av med det godis som regeringen lockat med.

LO vill bli av med de differentierade avgifterna till a-kassan och ­arbetsgivarna i Svenskt ­Näringsliv vill ha betalt för handledningen på ­arbetsplatserna i form av sänkta arbetsgivaravgifter och hand­ledarstöd.
 

Anders Borg försäkrade i går att regeringens arbete inte försenas av att jobbpakten hamnat i papperskorgen. Den fortsätter att jobba fram förslag om sänkta arbetsgivaravgifter, handledarstöd och sänkt a-kasseavgift.

Men det finns också ett starkt egenintresse hos ­både fack och arbetsgivare att sluta introduktionsavtal.

Metallavtalet ingicks för att säkra personalför­sörjningen till industrin. Samma behov har många andra sektorer, både i den privata och offentliga ­delen av arbetsmarknaden. De yngsta 40-talisterna fyller 65 år nästa år och en majoritet av dem ­tänker inte följa stats­minister Fredrik Reinfeldts råd och fortsätta jobba tills de fyllt 70.
 

Fotnot: De tre medel­ålders männen som nämns i artikeln är ­Anders Borg, Karl-Petter Thorwaldsson. LO:s ordförande, och Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv.

Följ ämnen i artikeln