Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Mellin: Juholt har gjort en Juholt - igen

Först löpte Håkan Juholt gatlopp för att han kvitterat ut dubbla hyresbidrag.

Sedan drog han av för hela hyran i sin deklaration.

Det är, i ordens verkliga bemärkelse, obegripligt.

Den 7 oktober förra året avslöjade Aftonbladet att riksdagsförvaltningen inlett diskussioner med dåvarande S-ledaren Håkan Juholt om hans hyresbidrag.

Han hade under lång tid fått statsbidrag för hela hyran för sin Stockholmslägenhet. Trots att han delade den med sin sambo.

Drygt tre månader senare tvingades Håkan Juholt sluta som partiledare. Hyresaffären utlöste en lavin av kritik mot hans sätt att sköta jobbet. Till sist blev situationen ohållbar, Juholt fick gå.

”Var väl medveten om bidraget”

När Håkan Juholt i våras skulle göra sin deklaration var han alltså väl medveten om att han bara fick bidrag för halva hyran för lägenheten i Stockholmsförorten Västertorp.

Trots det drog han av 79 300 kronor, den summa han trodde var hela hyreskostnaden. Skatteverket anser dock att hela hyran gick på 84 615 kronor och ger Juholt grönt ljus för att dra av hälften av den summan.

Resten av hyran, sambons del av lägenheten, är inte avdragsgill för Juholt enligt skattemyndigheten. Det är en ståndpunkt som måste betraktas som högst rimlig.

Orimligt är dock att Juholt bara fyra månader efter att han tvingats bort efter en rekordkort karriär som partiledare på nytt snubblar på sin lägenhetshyra. Det är nästan omöjligt att förstå.

Juholt betalade tillbaka 160 000 kronor som han tog emot i hyresbidrag från riksdagen trots att han inte borde fått det. Ändå drog han av för hela hyran i deklarationen.

Använde ”gamla mallar”

Håkan Juholt själv förklarar det med att han använde gamla ”mallar” när han gjorde deklarationen. Men varför gjorde han det? Han om någon måste ju ha begripit att någonting inträffat som hade med hans hyra att göra. Och att det inte var okej.

Dessutom drog Håkan Juholt av 4 000 kronor i deklarationen för fax och dator i hemmet trots att riksdagen ser till att alla ledamöter har den utrustning de behöver. Skatteverket gör tummen ner även för det och Juholt upptaxeras också med den summan.

Gudrun Schyman fick avgå som partiledare för Vänsterpartiet för ett liknande upplägg, som dock rörde betydligt högre summor. Hon drog av för resekostnader som riksdagen redan betalt.

Skatteverket behandlar Håkan Juholt välvilligt. De river inte upp hans gamla deklarationer, vilket man kan göra fem år tillbaka i tiden, trots att han fått för höga hyresbidrag flera år.

I P4 Västs program "Puls" berättade Håkan Juholt i går att han gett sig ut på en 25 månader lång turné för att Stefan Löfven ska bli statsminister efter nästa val. Det kan vara en hjälp som Löfven inte bett att få.

Fotnot: När han inte är i Stockholm för sitt riksdagsuppdrag bor Håkan Juholt i Oskarshamn. Där betalar han boendet själv och gör inga avdrag för det.

Följ ämnen i artikeln