Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

En enda idé räcker för att äga hela debatten

”Vakna som arbetslös”. Studenterna i Oskarshamn visar hur stämningen är bland Sveriges ungdomar. Nu behövs nya idéer, de gamla fungerar inte.

Jag har ett tips. Kom med en idé. En ny idé, kanske om arbetslösheten. Den som gör det kommer att äga debatten.

Vårterminen närmar sig sitt slut, inte bara i skolorna, utan även i riksdagen. Examinatorerna har dock redan gjort sitt. På förtroendesidan ser det ut så här; enligt SCB:s väljarbaro­meter har alla alliansparti­er tappat stöd sedan valet 2010. Sämst till ligger KD som nu legat under 4-procentsspärren i 18 månader.

För oppositionen är situationen den motsatta. Stödet för samliga är högre nu än i valet.

Sammanfattning: Regeringen ligger inte bra till hos väljarna. Bara 40 procent vill ha dem kvar.

EU-kommissionen ger också betyg. Årligen går den igenom medlemsländernas finanser. För andra året i rad kritiseras Sverige för att arbetslösheten bland ungdomar och invandrare är för hög.

Som EU-kommissionens biträdande generalsekreterare Christian Danielsson sammanfattade det i en Power point-presentation; Sverige måste ”förbättra anställningsbarheten av lågutbildade unga och av människor med invandrarbakgrund genom förstärkta och mer fokuserade åtgärder”.

Sammanfattning: Regeringens politik biter inte. Det spretar för mycket.

För den som har en idé, kanske till och med en ny idé, om hur man tacklar arbetslösheten bland unga och invand­rare är det med andra ord gyllene tider. Den som har det, entusiasm, självförtroende och ser glad ut skulle äga debatten. Det behövs inte mycket mer, jag lovar.

Ett gyllene tillfälle bjuds redan på onsdag då partiledarna möts i riksdagens avslutande partiledardebatt. Oppositionsledaren Stefan Löfven deltar inte eftersom han inte sitter i riksdagen. I stället är det gruppledaren Mikael Damberg som för Socialdemokraternas talan.

Kommer någon att kliva fram under debatten och med ett självsäkert leende säga, lyssna på mig, jag har lösningen.

Självklart inte. Så beter man sig inte i svensk politik. Där säger man att det behövs ”ett batteri av åtgärder” och är väldigt noga med att inte själv ta något som helst ansvar för idéerna eftersom det kan stå en dyrt senare. Men ängsliga människor som vill ha ryggen fri har misslyckats med den här frågan.

Inte under någon månad på 2000-talet har ungdomsarbetslösheten varit lägre än 12,9 procent, det var i januari 2001.

Under de senaste fem åren har arbetslösheten bland unga legat under 20 procent i sammanlagt tre månader, senast i oktober 2008. Nu är den 24,7 procent.

De gamla recepten funkar alldeles uppenbart inte. Det behövs en entusiast. Var finns du?

De gamla recepten mot ungdomsarbetslösheten funkar inte.

5 saker att hålla koll på i veckan

Redan i startblocken. På fredag är det femton månader kvar till valet och två dagar innan dess möts partiledarna för den avslutande debatten i riksdagen den här säsongen. En sak är mycket tydlig, de har redan ställt sig på startlinjen för långloppet. Men orkar vi verkligen med ett drygt års valrörelse?

Största möjliga älskvärdhet. Vice statsminister Jan Björklund (FP) avbröt nyligen ett besök i Indien för att göra upp om friskolorna med S och MP. Nu tar han i stället emot vice utrikesminister Preneet Kaur på hemmaplan. Bäst att vara artig när en av världens snabbast växande ekonomier vill hälsa på.

Nedåtgående kurva, säkert. Krisen i EU och för euron har redan påverkat svenskens förtroende för ett av världens mest ambitiösa samarbetsprojekt. Och konstigt vore väl annat. I övermorgon kommer SCB:s nya mätning av svenskarnas förtroende för EU och euron. Är det någon som tror på ökat stöd?

Bildtovän inför rätta. Rättegången mot Israels förre utrikesminister Avigdor Lieberman för bedrägeri och trolöshet fortsätter. Det var han som stoppade Carl Bildts planerade besök i landet 2009 sedan Bildt vägrat fördöma en artikel i Aftonbladet om misstänkta organstölder från döda. Det har fortfarande inte ägt rum.

Nästa bemärkelsedag. Redan i morgon är det dags för prinsessan Made­leine att fira igen. Under bröllopsresan fyller kunga­parets yngsta barn 31 år. Det är dock kanske inte den största begivenheten under året då kungen firar 40 år på tronen, drottningen 70 år på jorden och det andra bröllopet på kort tid.

Följ ämnen i artikeln