Almedalen, då blir man salig av snack

VISBY. Förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg formulerade det väl.

Almedalen är en renässans för samtalet. Ickevirtuella möten mellan människor.

Redan för 20 år sedan var det många som trodde att politikerveckan i Almedalen inte kunde växa mer.

De hade fel. För tio år sedan fanns det 110 arrangemang i det officiella kalendariet. I år var det enligt preliminära beräkningar 2 200.

För fem år sedan räknades antalet besökare till 6 000 personer. I år var det enligt försiktiga skattningar 20 000.

Almedalen är kort sagt en succé. Fler och fler vill komma hit och visa upp sig, diskutera, ta del och kanske till och med få in en ny tanke i huvudet.

För tydlighetens skull, den här artikeln handlar inte om partiernas aktiviteter. Talen, och partiledarnas övriga programpunkter, genomförs enligt en mycket traditionell mall som inte ändrat sig särskilt mycket, och som heller inte attraherar en märkbart större publik nu jämfört med tidigare.

Nej, den här artikeln handlar om det som MP:s språkrör Gustav Fridolin kallat en demokratifestival. Alltså seminarier, happenings, aktioner och debatter som arrangeras av allt från pr-byråer till ideella föreningar med minibudget.

De drar en större och större publik vartefter tiden går. Hela Almedalen, med omgivande kvarter, har varit full av människor som gått omkring med den tjocka programkatalogen där de prickat för evenemang som de vill delta i.

Det är en anakronism.

Annars går utvecklingen mot färre och färre direktkontakter mellan människor. Vi videokonferensar eller skypar i stället för att träffas i samma rum. Vi twittrar även privata budskap i stället för att ringa och prata. Vill vi ofta kommunicera med en grupp människor skapar vi ett slutet forum på Facebook.

Många av oss har till och med dragit ner på antalet telefonsamtal. Vi sms:ar i stället, i alla fall om det handlar om något enkelt som tid, plats, hejarop eller förseningar.

I ljuset av den utvecklingen borde Almedalen vara otidsenlig. Här är det fysiska möten som prioriteras. I lokaler, på stan, på krogen. Hela Visby är en enda stor mötesplats mellan människor som pratar med varandra.

Det twittras, bloggas, instagrammas också. Men det är inte det som är grejen med Almedalen. Det är mötet.

Förre Folkpartiledaren Lars Leijonborg, på besök i Aftonbladets tält i Almedalen, formulerade det väl. En renässans för samtalet, sade han.

Hoppas han har rätt. Ingen människa är så briljant att han eller hon utvecklar sina idéer i ett vakuum. Det krävs interaktion med andra människor. Glad sommar!

5 saker att hålla koll på i veckan

Almedalsstryparen

Den siste sommarprataren i Sveriges radio kallades förr i tiden för sommarstryparen. Överför man det till Visby är S-ledaren Stefan Löfven årets Almedalsstrypare, i förmiddags höll han årets sista tal i Visbyparken. Belöningen är att han nästa år är först, dagarna roterar nämligen.

Två orsaker till att fira

Om det skulle behövas en särskild anledning att grilla extra gott och roligt är 14 juli en bra dag att sikta in sig på. Då är det Frankrikes nationaldag som firas till minne av att det är 224 år sedan revolutionen inleddes. Och så fyller kronprinsessan Victoria 36 år också.

Eskil tar över Sverige

På torsdag är det sommarregeringens första sammanträde. Bara fem statsråd behöver närvara. Den som är äldst i tjänst träder in som ordförande under Fredrik Reinfeldts sommarledighet. En av dem som kommer att hålla i klubban är landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Stimulans för de små grå

För den som vill göra en nationalekonomisk djupdykning erbjuds ett utmärkt tillfälle på tisdag nästa vecka. Då offentliggörs protokollet från riksbankens möte den 2 juli då de bestämde sig för att låta styrräntan ligga stilla. Då får vi också veta hur de sex bankcheferna röstade.

Toppmöte i Moskva

I slutet av juli samlas finansministrarna och centralbankscheferna från världens 20 största ekonomier i Moskva. Det är det sista mötet innan de G20 (group of 20) träffas i S:t Petersburg. Bara några veckor före det tyska valet kommer Angela Merkel ta den plats hon vill ha, var så säker.

Följ ämnen i artikeln