En tårta i ansiktet är obehaglig och skrämmande

Den franske filosofen Voltaire tillskrivs uttrycket ”jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”.

Ungefär så kan man sammanfatta åtminstone min åsikt om tårtningen av Jimmie Åkesson.

Oavsett ursprung är formuleringen en bra sammanfattning av ett demokratiskt fundament. Så länge inte åsikterna är i lag förbjudna så är det varje medborgares plikt att stå upp för fri åsiktsbildning.

Kvinnan som tårtade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när han sålde signerade exemplar av sin bok i ett partytält på Nytorget i Stockholm gjorde inte det. Hon uttryckte sin åsikt om honom och hans politik genom en fysisk attack.

Det är lätt att tycka att en människa med grädde i ansiktet ser löjeväckande ut. Men tårtningar är inte roliga.

Jag träffade dåvarande finansminister Bosse Ringholm några timmar efter han tårtades på väg till riksdagen med vårbudgeten 2001. Och då framgick att han blev rädd. Riktigt rädd till och med.

Tänker man lite längre än näsan räcker är det lätt att förstå. Där står man med ansiktet fullt av grädde, man ser inget eller mycket litet, man förstår inte vad som hänt och man vet inte om det kommer något mer.

Säkerheten kring kända och kontroversiella politiker är ett ständigt aktuellt ämne. Yttre befäl vid Södermalmspolisen twittrade följande efter tårtattacken mot Jimmie Åkesson:

”En tårta kan tyckas oförargligt och lite 'lustigt'. Men det är en attack på en folkvald politiker. Vi själva och Säpo har inte lyckats idag.”

Det kan man hålla med om. Polisens olika grenar misslyckades. Och de var inte oförberedda. Boksigneringen har varit planerad i veckor och motdemonstrationer skulle förekomma behövde man inte vara Sherlock Holmes för att begripa.

En tårta i ansiktet är obehaglig och skrämmande. Men tänk om kvinnan haft värre saker gömda när hon stod där i bokkön? Kniv, syra eller till och med skjutvapen? Det är säkert många politiska företrädare som funderar över det idag.

Tårtningar som politiskt vapen uppstod på 1970-talet hos organisationen ”Konditorer utan gränser”. De tårtade människor som enligt deras uppfattning var mäktiga, självupptagna och saknade humor.

Men de senaste åren har tårtningarna varit sällsynta, kanske för att avståndet mellan väljare och valda ökar efter varje attack. Anders Behring Breiviks Oslobomb ledde bland annat till att man inte längre kommer in i regeringskansliet Rosenbad utan att väskor, kläder och elektronik undersökts på samma sätt som på en flygplats.

När högt uppsatta politiker inte vågar, eller av polisen tillåts, vara ute bland vanliga människor har demokratin tappat ett mycket viktigt värde. Glöm inte det.

Och hur var det då med Voltaire? Han ska ha uttryckt sig så här i ett brev till en präst i februari 1770. Brevet finns men tyvärr inte formuleringen. Den hittades på av författaren till en biografi om Voltaire i början av 1900-talet. Hon tyckte den sammanfattade Voltaires inställning.

Följ ämnen i artikeln