Verkligheten - en succé för tv

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tv-veckans huvudpersoner just nu är en drygt två meter lång man och en 60-årig kvinna. Bägge är läkare, har milda ögon och representerar klokskap och godhet i ett programutbud som annars domineras av ondska och dumhet.

Svt:s "Livräddarna" bevisar att verkligheten alltid är större än realityn.

Flykten från vardagen accelererar ytterligare denna vecka. Ännu några dokusåpor tar greppet om de tittare som tycks ha givit upp alla intellektuella ambitioner. Trean släppte loss Robert Aschberg och en grupp borderline-typer i "Club Goa" och det blev apcirkus från första stund. Nya varianter av "Big Brother" och "Fame Factory" stampar ivrigt i väntan på att få beblanda sig med "Paradise Hotel", "Robinson V.I.P." och allt vad det heter.

Samtidigt finns det en äkta verklighet som sopar banan med det påhittade tramset.

Svt:s "Livräddarna" har blivit en jätteframgång med fler tittare än "Riket" - till en tiondel av produktionskostnaden.

Över 1,1 miljoner svenskar följer varje torsdag med ambulanshelikoptern och dess personal på uppdrag för att rädda liv. Äkta människor, äkta hjältar och framför allt äkta känslor. Jag är inte alls förvånad att det blivit en tittarsuccé.

Huggormsbett, jordgubbs-allergier och getingstick varvas med olyckor i trafiken och på arbetsplatser, och som tittare sitter man och håller tummarna medan gråten och det lättade skrattet blandas i halsen. Fenomenal tv, faktiskt.

Verkligheten behöver inte paketeras och återuppfinnas som programformat. Det räcker att gå rakt ut och dokumentera den, under ledning av ett skickligt Tv-team som duon bakom "Livräddarna".

Jag gissar att Jan Scherman och de andra på TV 4 bankar sig till sömns i frustration över att de inte själva kläckte den geniala (och billiga) programidén.

Så nu kokar det av brainstorm i de kommersiella kanalerna. Jakten på en egen nisch inom den verkliga verkligheten är i full gång. Efter kommande självklarheter som Nationella Insatsstyrkan, Ambulansförarna, Rökdykarna och Barn-akuten kan vi räkna med en ändlös rad glorifierande yrkesskildringar i intressemässigt fallande skala - ända fram till Apotekarna, Tidningsbuden, Rörmokarna och Grillbiträdena ska vi innan kossan är färdigmjölkad.

Så dags kommer vi att kräkas på verkligheten och tigga om en riktig byfånesåpa igen.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln