Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Snacket om Svennis minskade säkert BNP

Det meddelas från Colorado att Linda Lovelace är död. Hon avled i sviterna av en våldsam bilkrasch. De vuxna barnen och den före detta maken Larry Marchiano fanns vid hennes sida på sjukhuset i Denver, när de stängde av apparaterna i måndags.

För 20 år sedan besökte jag henne i Kalifornien. Hon och hennes man Larry bodde i en husvagnspark med spädbarn och utegrill och familjelycka i trailern. Något år senare var de i Stockholm i samband med att hennes bok "Skärseld" gavs ut på svenska.

Vi festade hemma i HSB-lägenheten. Larry blev ganska packad och visade underliga judotrick på vardagsrumsmattan. Den före detta porrstjärnan var på ett lysande humör.

Filmen "Långt ner i halsen", som gjorde henne världsberömd, omsatte 600 miljoner dollar. Hennes dåvarande första man, Chuck Traynor, fick 1 250 dollar. Det var han som under vapenhot tvingat henne att prostituera sig och som misshandlat henne tills hon ställde upp i den ökända porrfilmen. Själv fick hon inte ett öre.

Larry Marchianos firma gick i putten så småningom och familjen kunde inte leva av det Linda drog in på föredragen om det tidigare liv hon brutit med. De flyttade runt - som så många nomadiserande amerikaner - från Kalifornien till New York till Colorado.

De levde tidvis på socialbidrag. På slutet av 80-talet tvingades Linda genomgå en plågsam och oerhört kostsam levertransplantation. Hon skilde sig från Larry, men de förblev goda vänner.

I måndags tog historien slut.

All porr är inte romantisk.

* * *

Vem har ni hejat på i veckan, Ulrika eller Nancy?

Det har varit mycket snack både hemma och på stan. Men framför allt så har frågeställningen spritt förstämning och splittring i den annars så trevliga gemenskapen på jobbet.

Vissa menade att man borde hålla på Ulrika, eftersom hon är svensk.

Andra har satt sitt hopp till Nancy, eftersom Ulrika slog en kil i den till synes så lyckliga familjen Eriksson-Dell´Olio.

Cyniska murvlar beklagade att det svenska språket inte inbjuder till lika eleganta löpsedlar som engelskan. Dessutom menade de att Ulrika mycket väl kan ha läckt ut alltihop själv.

- Ni ser ju själva, hon har redan fått förskott på en bok ...

Själv har jag förordat Nancy. Hon tycks eldig och passionerad i jämförelse med den nordiskt svala Ulrika.

- Jag ger mig fan på att den där Nancy egentligen är porrstjärna, sa en ung man som engagerade sig misstänkt hårt i frågan. Hon ser sjabbig ut, hon har bergis ett artistnamn och en hemsida med nakenbilder på nätet, jag är beredd att gå så långt att jag tror hon egentligen är man ...

Hasse Aro, programledaren i populära Efterlyst, gick på min linje, studerade tidningsbilderna av Nancy i baddräkt en bra stund och liknade utan omsvep italienskan både vid ett vilt djur i sängen och en vulkan.

- Italienska kvinnor tänker på sitt utseende, jag menar i alla fall fram till de gifter sig. Jag ser inget negativt i det.

- Advokat, sa en av murvlarna föraktfullt. Hon kan väl inte vara advokat. Söder om Hamburg blir man ju doktor om man klarar av att byta en cykelslang ...

Personalchefen kom och frågade vad det är för likhet mellan Ulrika Jonsson och en aktiemäklare. Poängen var att båda hade blivit knullade av Eriksson ... ja, Ericsson då. (Historien blir inte så bra i tryck.)

Producenten av höstens Expedition: Robinson menade att man trots det omfattande EU-samarbetet borde hålla på Ulrika eftersom hon är svensk.

En yngre kvinna sa att Sven-Göran "Svennis" Eriksson inte framstår som en automatisk trosfuktare. Å andra sidan verkade det ju som om Ulrika verkligen varit kär ... och så blir hon kallad slampa och allting ...

Den svenska bruttonationalprodukten har säkert mag-rat någon miljard i veckan. Miljoner människor har ju pratat om Nancy och Ulrika i en hel vecka, i stället för att arbeta.

Följ ämnen i artikeln