Egen pool borde förbjudas
Befängt att använda fint dricksvatten till bad
Att det är tillåtet att på lösa boliner skaffa sig en pool på tomten och fylla den med tusentals liter dricksvatten är obegripligt.
Det är också helt onödigt i vattenbristens Sverige.
Flera oroande rapporter når oss i nyhetsflödet. Den ena handlar om att vattenbrist hotar i sommar i åtskilliga kommuner. Stockholm vatten varnar för att förbrukningen går upp jämfört med ner som det brukar under sommaren.
Samtidigt säljer hemmapooler som aldrig förr. Det talas om en uppgång av försäljningen med 30 procent.
För mig är det helt obegripligt att det är tillåtet för i stort sett vem som helst att gräva en pool på tomten och sedan fylla den med tusentals liter perfekt dricksvatten.
Det borde vara förbjudet att slösa med jordens resurser på det sättet. Både med vattnet och det material som krävs för den onödiga installationen.
En pool ska inte bara fyllas en gång. Den ska skuras, renas och fyllas igen – även då med tusentals liter finfint dricksvatten som i de flesta fall dessutom värms upp.
Om vi bodde i Sahara skulle jag kunna förstå behovet. Hett, torrt och sandigt.
Men nu gör vi ju inte det. Vi bor i ett land med hundratusentals sjöar, ännu fler vattendrag och hundratals mil havskust. Liksom rader av anlagda utomhusbad och bassänger. Om det är något vi absolut inte lider brist på är det badmöjligheter. De finns – med få undantag – på mycket nära håll.
Men många vill ha en pool på tomten i dessa corona-tider, invänder du kanske. Vill och vill, säger jag som farmor. Man får inte alltid som man önskar. I det här fallet borde man inte ens få det. Idén är befängd från början till slut.
I ett land där väldigt mycket kräver tillstånd är reglerna för att skaffa sig en pool väldigt lössläppta. Det krävs för det mesta inte bygglov om man inte tänker komplettera själva bassängen med ett tak och/eller väggar.
Däremot krävs oftast anmälan om man tänker ansluta poolen till vatten- och avloppsnätet
Hur är det möjligt att myndigheterna genom sin passivitet medverkar till en omfattande utbyggnad av helt onödiga miljöbelastande installationer i villaträdgårdar över hela Sverige? Det är mycket svårt att förstå.
Enligt mig borde man ha särskilda skäl för att få skaffa sig en hemmabassäng. Till exempel ledbesvär. Andra kan ta cykeln.
Det kan inte vara motiverat i ett land nedlusat av sjöar, havsstränder och älvar att tillåta pooler hemma på tomten bara för sitt höga nöjes skull.
Resultatet blir att vi använder fint vatten, som just nu är, och i framtiden riskerar att bli, en bristvara, till helt fel ändamål. Vi använder byggmaterial till saker som inte behövs.
Kort sagt, pooler hemma borde förbjudas. Annat än i undantagsfall. Vi behöver inte avstå från att bada för det.
Allt fler vill ha egen pool
Enligt Sveriges Radio P4, som intervjuat Mille Örnmark, ordförande i Svenska Badbranschen, brukar den årliga ökningen av försäljningen av hemmabassänger ligga mellan fem och tio procent.
I år är den hittills 30 procent, alltså mellan tre och sex gånger så hög.
Det beror på coronapandemin då fler väljer att stanna hemma under helger och semestrar.
Så mycket vatten går åt
En pool som mäter 10 gånger fyra meter med ett vattendjup på 1,5 meter rymmer 60 kubikmeter vätska.
Det motsvarar vattenförbrukningen under knappt 430 dagar för en normal person, alltså i mer än ett år.
Enligt Sydvatten ser den dagliga förbrukningen av vatten för en person ut så här:
- 60 liter för personlig hygien
- 30 liter för toalettspolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 10 liter för mat och dryck
- 10 liter för övrig användning (Aftonbladet)
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.