Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det här är djärvt – och säkert stolligt

Annie Lööf lever farligt.

Centern har länge haft ­problem med väljarna. Men är slopad skolplikt, fri invandring och en mycket långtgående ­decentralisering lösningen? Knappast.

Centerns förslag till nytt idéprogram, som beskriver partiets huvudsakliga inriktning, kan säkert beskrivas som stolligt. Det är i alla händelser djärvt.

Medan de flesta ­partier försöker apa efter varandra gör Centern precis tvärtom. Alliansens gröna röst kliver ur skuggorna och placerar sig på en egen ­liten ö. Ganska långt från de flesta andra.

Där är staten liten och betydligt fler ­beslut än i dag fattas på regional och lokal nivå. Partiet vill ha betydligt fler lokala skatter än i dag. Och även lokala och ­regionala lagar.

I den nya Centervärlden ­behöver man inte gå i skolan. Skolplikten ersätts av läro­plikten, föräldrarna ska se till att barnen får fullgod utbildning. Vem som avgör vad som är fullgott är oklart.

Om Annie Lööfs parti får bestämma blir hela världen som EU. Man får jobba och bo var man vill, bara man försörjer sig. Invandringen till Sverige ska vara fri.

Gruppen bakom förslaget till nytt idéprogram vill också ha en plattare skatt än i dag. Det låter tjusigt men betyder att skattesatsen ska vara ­ungefär densamma oavsett hur mycket man ­tjänar.

Det tycker inte ens förre ultra­liberalen, finansminister Anders Borg, är ett bra förslag längre. Trots att Alliansen lovat att ta bort värnskatten för dem med högst inkomster, är den efter sex års regerande ohotad eftersom Borg vill ha den kvar.

Exakt hur en mer likformig skatt rimmar med fler lokala skatter är också oklart. En lokalt beslutad skatt kan givetvis vara progressiv och i så fall faller idén om plattare skatt till marken som en sten.

Centern är i starkt ­behov av att komma på bättre fot med väljarna. Enligt den senaste Aftonbladet/United Minds-undersökningen skulle 4,8 procent rösta på partiet i dag. Under de senaste två åren är partiets bästa notering 6,3 procent. Så många var beredda att lägga sin röst på Lööf och C i januari i år.

Men är idéprogrammets förslag rätt medicin? Skulle inte tro det.

Svenska folket gillar skolan och idén om att alla ges likvärdig utbildning. Så sent som i måndags kallade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) en bra skola för bästa sortens fördelningspolitik.

Fri invandring är inte heller en röstmagnet. Enligt en opinionsmätning från Novus 2010 tyckte 73 procent att integration och ­invandring är ett stort problem.

Lokala skatter och lagar är det inget opinionsinstitut som frågat om. Men däremot vet man att svenska folket älskar ”rättvisa” och i det innefattas sannolikt inte alltför stora skillnader mellan olika landsändar. Den statliga styrningen, som ­Centern alltså vill minska radikalt, har varit skyddsvallen mot det.

Centern spanar efter nya ­väljare. De bör nog spana lite till.

Följ ämnen i artikeln