Nej, Björkis, du borde veta bättre än så här

Det är fler som tror på utomjordingar än på regeringens jobbpolitik”, sa FP:s Jan Björklund hånfullt häromdagen. Jag har funderat på citatet ända sen dess. Björklund borde ju vara bildad. Och ändå tror han alltså inte på utomjordingar. Andrev Walden, genial skribent och rymdbiten sedan många år, kommenterade blixtsnabbt citatet i Café och kallade Björklunds replik ”orimlig”. Jag skulle vilja gå ett steg till. Jag skulle vilja kalla den ”korkad”.

Låt mig låna ett exempel från den utmärkta sajten Wait but why. Det är en del siffror och det kanske skrämmer, men läs snälla, det kommer vara värt det.

Det finns mellan 100 och 400 miljarder stjärnor i vår galax. Detta är alltså bara i vår galax - det finns sedan lika många galaxer i universum som det finns stjärnor i vår galax. Hur många stjärnor blir det då, allt som allt? Den siffran har så många nollor att den blir obegriplig, men här är en bild: För varenda sandkorn som finns på jorden så finns det 10 000 stjärnor uppe i rymden. Ett sandkorn - 10 000 stjärnor.

Hur många av dessa stjärnor liknar då vår sol, i storlek och temperatur, på det att liv kan uppstå i närheten? Vetenskapens analyser skiftar, en del ­säger att det är 5% av dem, andra säger att det är 20%. Vi går på 5%. Det innebär att det finns 500 miljarder miljarder stjärnor som påminner om solen i rymden.

Hur många av dessa stjärnor har dessutom planeter i sina system som påminner om jorden? En del säger 50%, andra säger så lågt som 22%. Vi går på 22% Det ger vid handen att det finns en jordlik planet runt åtmin­stone en procent av alla stjärnor i universum. Det betyder att det finns 100 ­miljarder miljarder jordlika planeter i universum. ­Planeter med möjlighet för vatten och atmosfär och ­värme - och liv.

Säg att i alla fall en procent av dessa jordlika planeter utvecklar någon form av liv. Inte på en gång, men ­efter flera miljarder år. Säg sedan att en procent av ­denna procent av planeter som utvecklar liv också ­utvecklar intelligent liv av det slag vi har på jorden. Då skulle det finnas 10 miljoner miljarder intelligenta ­civilisationer i universum.

Om vi återvänder bara till vår galax och använder samma siffror. Det ger vid handen att det finns en miljard jordlika planeter här - och 100 000 intelligenta civilisa­tioner.

Björklund säger att siffran är noll. Det, gott folk, är ett ­ korkat påstå­ende.

Följ ämnen i artikeln