Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Inga förklaringar - då tar de till Nostradamus

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det stod svart trumpetsvamp i klungor vid sjön och skaror av trattkantareller i mossan på berget. Vi plockade ett kilo på en timme ungefär och gjorde soppa med chèvre och schalotten.

Sedan tittade vi på nyheterna.

Lejonet från Pansjir var dött; Massoud hade skadats allvarligt när en preparerad videokamera exploderat förra helgen. Nu bekräftades att han avlidit.

Det var han och hans mannar som hållit talibanerna stången på de sista fem procenten av Afghanistans yta. Förra helgen ställde han upp för att bli intervjuad.

Liksom alla andra politiker ville Massoud nå en publik. De så kallade journalisterna som kommit för att ställa frågor till Lejonet sprängde sig själva när de detonerade kameran. Modus operandi: självmord.

Om jag varit en mer seriös murvel så hade jag funderat på ett eventuellt samband mellan upplägget med kameran som dödade Massoud och den stora terrorn i New York.

Vattnet står högt i Östersjön. Barometern ligger lågt. Folk är nervösa. Molnen tornar upp sig. Sedlar förlorar värde. Nätet går varmt och servrarna osar av överbelastning. Ett skrämmande citat har jagat runt, runt över hela världen via gruppmejl de senaste dygnen och skapat uppgivenhet, sorg och förvirring:

”In the City of God there will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb, the third big war will begin when the big city is burning.”

– Nostradamus 1654.

Grovt översatt lyder citatet som följer:

”I Guds stad kommer ett stort åskdån, Två bröder isärslitna av Kaos, medan fästningen uthärdar, den store ledaren dukar under, det tredje stora kriget kommer att inledas när den stora staden brinner.”

Läskigt, va?

Den franske skalden och ast-rologen Nostradamus var livmedikus åt Karl IX och skrev en mängd kryptiska spådomar om vad som skulle hända i framtiden. Horoskop, typ. Fast mer kryptiska och mustiga.

Nationalencyklopedin skriver:

”Nostradamus förutsägelser, som tycktes slå in på punkt efter punkt under hans eget sekel, har ej ännu upphört att fängsla.”

Enligt spådomen, som alltså ilat som ett torrt skinn genom cyberspace de senaste dygnen, skulle Nostradamus ha förutsagt terrorn i New York. Dessutom, att det skulle leda till ett tredje världskrig.

Men i uppslagsboken står också att Nostradamus levde mellan 1503 och 1566. Killen hade alltså varit död i 88 år när han påstås ha sagt det där om New York.

Internet är som en svampskog. Det man tror är champinjoner kan lika gärna vara vit flugsvamp. Och när folk blir osäkra behöver de förklaringar. I brist på riktiga förklaringar tar de till Nostradamus. På skämt kanske, men med en frågande, allvarlig underton.

Eller så tror de på Gud.

Han har ju alltid svar på alla frågor. Horoskop, typ. Problemet är att svaren är olika, beroende på vem som lyssnar. Många kristna har blivit historiska hjältar genom att lyssna på den där heliga rösten som sagt åt dem att mörda, mörda, mörda! Många muslimer också. Och judar. Och utövare av andra religioner.

Det enda vi vet med säkerhet är att de som mördar i Guds namn är idioter. De har nämligen inga bevis för hans existens. Åtminstone inga som håller i rätten.

Nog med teologi.

Allt har ett samband.

Kanske är det vad fysikerna kallar spaghetti-strängar som håller ihop universum, kanske är det en högre makt. Kanske är det

Nostradamus. Eller internet. Eller en dokusåpa. Eller det mycel som växer underjordiskt, stort som fotbollsplaner. Det osynliga nätverk vars könsorgan vi kallar svamp, som vi plockar, steker i smör och lustfyllt sätter i oss.

Det finns andra sorter man kan äta. I brist på svampbok rör vi dem inte.

Vi har hört hemska historier om folk som fått njurarna förstörda för att de plockat skogens mest lockande utväxter och stoppat dem i sig.

Robert Aschberg

Följ ämnen i artikeln