Vad ska vi ta oss till med prinsen?

Ronnie Sandahl.

Tillåt mig att gratulera. Äntligen får prinsessorna sina vattenkammade pojkvänner.

Efter sju års väntan.

Man kan bli gråtmild för mindre. Överhuvudtaget tycker jag att prinsessorna är värda en guldstjärna i kanten.

Men prins Carl Philip. Vad ska vi ta oss till med honom?

Jag vill inte gärna kissa på någons parad.

Men exakt vad har prinsen åstadkommit under de senaste trettio åren? Jo, gafflar.

I våras lanserade ett företag i Eskilstuna en serie silverbestick som prinsen uppges ha designat. När journalisterna till slut fick intervjua den skygge prinsen var restriktionerna hårda: frågorna skulle uteslutande handla om bestick.

Redaktionerna bockade och bugade: bestick ska det bli, ers kungliga höghet!

Aldrig tidigare hade svenska journalister visat ett så omfattande intresse för dessertskedar.

– Denna serie kommer att bli en svensk klassiker, sa bestickdirektören och flinade.

Prinsen flinade också. På bild. Med besticken i näven. 999 spänn bara. Per gaffel.

Men inte ett kritiskt ord i pressen. Trots att det var en skandal. Inget annat. En medlem av kungafamiljen gjorde skamlös reklam. Det hade lika gärna kunnat vara Pepsi. Ingen nämnde ens att besticken såg ut som skit. Som plastgafflar av silver.

Men man kan också betrakta det som en lyckad fusion mellan stat och näringsliv. Vi lever i en tid då kungahuset framstår som en lätt otidsenlig företeelse. Otänkbar om det inte vore för det eviga pladdret om hur viktig kungafamiljen faktiskt är som dörröppnare för svenska företag i utlandet.

Ett förslag här. Löp linan ut. Privatisera kungahuset. De skulle kunna lyda direkt under Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström. Lön i stället för apanage – baserad på utfört jobb.

De båda prinsessornas bröllop bör betraktas som två ypperliga tillfällen att marknadsföra svenska företag. H&M syr klänningen, Delicato lagar tårtan och Vattenfall hänger upp en banderoll över altaret: vi fixar den kungliga elen!

Men problemet kvarstår. Vad ska vi ta oss till med prins Carl Philip?

Han kan ju inte designa gafflar hela livet. Kanske skulle han kunna bredda sin repertoar. Designa ölburkar åt Pripps. Eller robotsystem för Bofors. Det vore något. En missil med namnet Bernadotte i kursivt på sidan.

En svensk klassiker.

Följ ämnen i artikeln