Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det som hände i Sagerska ska inte kunna ske

Den tragiska händelsen i Sagerska huset i går ­väcker frågor. Inte främst om ­säkerheten runt ­stats­ministern och hans ­familj.

Utan framför allt om ­kontrollen av personer som bär vapen i tjänsten.

Sagerska huset, stats­ministerns officiella ­residens, ligger mellan ­utrikesdepartementet och statsministerns kansli ­Rosenbad. Mindre än hundra meter därifrån, på andra sidan Norrström, ligger riksdags­huset.

Skyddsvakten som i går tog sitt liv i Sagerska huset befann sig alltså i en mycket känslig miljö där många personer med särskilda skyddsbehov vistas.

Den tragiska händelsen väcker åter frågor om tillsynen och kontrollen av personer som är beväpnade i tjänsten.

Bevakningsföretaget där mannen var anställd har ­totalt 2 200 medarbetare. Av dem har 103 rätt att bära vapen. De jobbar som skyddsvakter som bevakar skyddsobjekt som Sagerska huset.

Den avlidne mannen började jobba som vakt redan i början av 1980-talet och hade arbetat som skyddsvakt på ­regeringskansliet i flera decennier. Han hade alltså både lång och gedigen erfarenhet.

Trots detta gick det fel i går. I statsministerns bostadshus avlossades ett skott. En människa dog.

Kraven på dem som utbildar sig till skyddsvakter är inte särskilt höga. Först två väktarkurser på omkring 140 timmar alternativt en ordningsvakts­utbildning på omkring 80 timmar. Därefter en skyddsvaktsutbildning på 20 timmar.

Trots den korta utbildningen har skyddsvakten samma befogenheter som en polis, med lägst 2,5 års utbildning, när det gäller att gripa personer som ägnar sig åt spioneri, sabotage, terrorism eller grovt rån i eller vid skydds­objekt.

Skyddsvakter har också rätt att kräva legitimation, kroppsvisitera och omhänderta personer. De har alltså väldigt stora befogenheter trots sin korta utbildning.

Bevakningsföretag som har skydds­vakter anställda ska vara auktoriserade av länsstyrelsen. Även skyddsvakten själv ska ­godkännas av länsstyrelsen och auktorisationen ska omprövas med jämna ­mellanrum, minst vart ­femte år. Därutöver har, självfallet, arbetsgivaren ett ansvar för sina anställda.

Exakt vad som ligger bakom skottet i Sagerska huset i går eftermiddag är oklart. Det kan vara sjukdom, det kan vara något annat.

Men det som hände i statsministerns residens i går ska inte kunna ske. Den som tycker något annat har fel.

Interaktiv karta -
hitta.se

Följ ämnen i artikeln