Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Det är lätt att förstå Chris val

Affärsängel låter mer ­respektabelt än förvaltare av hedgefond.

Det är lätt att förstå att prinsessan Madeleines man vill byta titel.

För hennes och för svärföräldrarnas skull.

Lena Mellin.

På det cv som ­hovet lade ut på sin hemsida i början av april presenterades Chris O’Neill som delägare och forskningschef på ­finansföretaget Noster ­Capital med kontor i New York och London.

Noster Capitals viktigaste verksamhet är att förvalta en hedgefond med samma namn. Hedgefonder är inte snälla. Deras rykte är, i alla fall utanför finansvärlden, ganska skamfilat.

Hedgefonder ska alltid gå med vinst, oavsett hur börsen går. Deras placeringsregler är friare än för vanliga aktiefonder. De kan låna, blanka och placera i olika typer av derivat för att hålla avkastningen på en hög nivå.

Lönsamt. Men ganska långt från prinsessan ­Madeleines egen foträta verksamhet i exempelvis välgörenhetsorganisationerna World Childhood Foundation och Min stora dag.

Men enligt tidningen ­Dagens Industri, DI, har prinsessan Made­leines nyblivne man nu lämnat fonden. I stället ska han bli ”affärsängel”, eller ”business angel”.

Enligt National­encyklopedin är en affärsängel en person som satsar kapital och kompetens i nystartade ­eller växande företag. Ängeln hjälper alltså till med både pengar och kunskap – men förväntar sig ­givetvis att få någonting tillbaka. Till exempel en ­rejäl betalning om investeringen lyckas.

Chris O’Neill tackade nej till att bli prins för att han ville fortsätta med sin affärsverksamhet och förbli brittisk och amerikansk medborgare.

De flesta trodde nog då att han såg sin framtid på hedge­fonden eller i liknande finansbolag. Men, om DI:s uppgifter är ­korrekta, blir det inte så.

I stället ska Chris O’Neill byta ut titeln ”partner and head of ­research” mot ”affärsängel” på visitkortet. Det låter ju betydligt mer respektabelt. Och mer i samklang med vad man kan tänka sig att kungaparet, som håller den passande fanan högt, tycker är en lämplig ­sysselsättning för deras yngsta dotters make.

Prinsessan Madeleine är medlem av kungafamiljen och kungahuset. Det är inte hennes man. Men som ­prinsessgemål kommer han sannolikt ändå att uppfattas som en del av den svenska monarkin.

Även lightmoralister ogillar utslussningar av miljonbelopp till skatte­paradis och tvivelaktiga manövrar på världens börser. Men det är det hedgefonder ofta sysslar med.

Att gå över till en verksamhet som tål att ­synas i sömmarna, även för de lite mer nogräknade, är i det läget klokt. I alla fall om Chris O’Neill vill undvika att skapa onödiga problem för sin fru och för ­sina svärföräldrar.

Följ ämnen i artikeln