Mobben på internet är ett hot mot demokratin

Nyligen bröt ett bisarrt­ drev ut i sociala­ medier mot Brottsförebyggande rådet.

En kriminolog på Brå hade­ på Facebook i början på år 2014 berättat att hon plankade i tunnelbanan och dragit en smålustig historia som i sin tur ”gillades” av en tjänsteman på Justitie­departementet.

Drygt två år senare vaknade­ nätmobben till liv och de två kvinnorna skulle doppas i tjära och fjädrar, ställas ut till allmän beskådan och få sparken.

Paul Lindquist, moderat landstingsråd i Stockholm, var missnöjd med att gammel­media inte tog upp storyn och frågade sig konspiratoriskt­ varför på Twitter.

Svaret var uppenbart för de klarsynta. De lömska journalisterna hade än en gång gjort allt för att skydda en vänsterextrem myndighet, vars enda uppgift är att dölja den skenande kriminaliteten för nationen.

Förklaringar, som att gammalt­ babbel på fejan om gratisåkning inte är mycket till nyhet för en luttrad redaktör­, viftades bort. Trots att det mycket väl kan vara skälet till att inte ens Svenska Dagbladets mest koleriska kolumnister orkade­ gå i taket.

Förvisso kan det även vara så att journalisterna kände till orsaken till att drevet bröt ut och därför inte ville ta i det ens med tång.

I en intervju i Expressen, dagen innan skiten träffade fläkten, påpekade kriminologen nämligen att det alltid har skett sexuella ofredanden på festivaler. Det kraftigt ökade antalet anmälningar beror troligen mer på att dessa brott uppmärk­sammats en hel del i medier på senare tid än att den här typen­ av kriminalitet faktiskt­ ökar.

Denna fullt rimliga analys uppskattades inte av alla. Fokus skulle flyttas. En insomnad tråd på ett forum på nätet, där någon hade snokat rätt på plankningen, vaknade till liv i ett vulkanutbrott.

Att utsättas för dessa attacker­ är inte roligt. Människor påverkas, blir försiktigare.

Detta vet näthatarna. De har satt dreven i system.

En namnkunnig rätts­sociolog håller låg profil sedan­ en kloaksajt berättat om dennes betalningsanmärkningar. En advokat med vänstersympatier har flera gånger tvingats stänga sitt konto på Twitter efter grova angrepp. För att bara ta ett par exempel från senare tid.

Mobben skrämmer och tystar­ forskare och andra experter. Det är ett hot mot det offentliga samtalet och ytterst mot demokratin.

Jag har ingen lösning på problemet, men vi måste­ prata om det.

Följ ämnen i artikeln