Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Grattis – nu får ni hjärtan att banka

Väcker känslor S-ledaren Stefan Löfven besökte ett bygge i Fruängen i södra Stockholm, tillsammans med LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Där levererade S ett vallöfte som faktiskt har potential att engagera.

Inte tillväxt. Inte innovation. Inte konstiga piruetter i skattefrågan.

Utan en fråga som engagerar vanligt folk.

Grattis, sossar.

S-ledaren Stefan Löfven och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson gjorde gemen­sam sak på ett bygge i Fruängen i södra Stockholm och lanserade ett vallöfte: Bättre ordning på svensk arbetsmarknad.

I korthet kan de tio förslagen beskrivas som försök att rensa upp i det som många arbetstagare uppfattar som oriktigt och fel.
Till exempel ska ut­ländska ­företag som har verksamhet i Sverige också ha en kontaktperson som går att ställa till svars. Och den omdiskuterade ”lex Laval”, att utländska ­företag som är verksamma i Sverige inte behöver följa svenska kollektivavtal, avskaffas.

Och att reglerna kring F-skattsedlar skärps så att en person som, enligt LO och S, borde vara anställd inte i stället fungerar som en underentreprenör.

Utan att ta ställning till innehållet i de tio förslagen är Social­demokraterna ändå att gratulera. De har nämligen ­äntligen ­nosat upp en genuint folklig ­fråga, den växande ­osäkerheten på arbetsmark­naden.
I de snabba kastens globala ekonomi strävar företagen efter att sänka sina fasta kostnader, det vill ­säga ha så få fast ­anställda med­arbetare som möjligt eller så låga löner som möjligt.

Det yttrar sig bland annat som lastbils­förare och bygg­jobbare från andra länder som jobbar för ­lägre löner och med sämre ­villkor. ­

Eller bemannings­företag som leasar ut folk till arbetsgivare i olika branscher.

Det skapar inte bara orättvisa villkor och ­illojal konkurrens. Det skapar också osäkerhet och oro.

S-ledaren Stefan Löfven har under sina snart två år som ­partiledare riktat in sig på ­viktiga frågor som tillväxt och innovation. De är centrala ­framtidsfrågor men väcker inte glöd och engagemang i breda ­lager.

Han har också intagit en ­vacklande hållning i skatte­frågan. ­Exempelvis är Social­demokraterna emot det femte jobb­skatte­avdraget men tänker inte ta bort det om de vinner ­valet. Inte heller det får hjärtat att banka.

Det har den här frågan potential att göra.
Det behöver Socialdemokraterna som är det oppositionsparti som klarat sig sämst i opinionen ­sedan valet för tre år sedan.

De har ökat ­något, men inte som MP, V och SD.

Här är sossarnas förslag

1. Lex Laval ska rivas upp och svenska ­kollektivavtal gälla för alla som jobbar i Sverige.

2. Alla utländska företag som är verksamma i Sverige ska registrera sig här. Det måste finnas en fysisk eller juridisk person att ställa till svars.

3. Arbetstagare från tredjeland (land utanför EU) ska ha arbetsvillkor enligt kollektivavtal. Arbetserbjudandet ska vara juridiskt bindande.

4. Lagstiftningen kring ­F-skatt ändras. Det måste vara enkelt att bedöma om en person ska betraktas som själv­ständig företagare eller ­anställd.

5. Lagen om offent- lig upphandling ­ändras så att EU:s nya upphandlingsdirek- tivs möjlig­heter att ställa ­sociala krav, däribland krav på kollektivavtal, till fullo tillämpas även i Sverige.

6. Förbud införs mot att hyra ut och hyra in ­arbetskraft för ett ­stadigvarande arbetskraftsbehov.

7. Huvudentrepre­nören görs an­svarig för ­entreprenadkedjor och ­tvingas se till att underleverantörerna betalar ­avtalsenliga löner, följer skattelagar och betalar arbets­givar­avgifter.

8. Månadsredovisning av ­anställdas skatter och arbetsgivar­avgifter ska ­införas och ska göras individuellt, inte som en klumpsumma.

9. Personalliggare för byggbranschen och oannonserade kontrollbesök införs.

10. Åkeribranschen ­måste få konkurrensneutrala villkor. I dag kör många ­utländska förare/åkare uppdrag långt utöver det som är tillåtet.

Följ ämnen i artikeln