LO och S kräver schysta villkor

Publicerad 2013-11-27

Om Socialdemokraterna vinner valet 2014 kommer Lex Laval att rivas upp omgående.

Det lovade partiledaren Stefan Löfven på en pressträff om justare villkor på svensk arbetsmarknad tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi har nu en regering som successivt sviker de som arbetar i Sverige, som successivt monterar ned den svenska modellen, säger Löfven.

I dag gjorde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven gemensam sak när de höll en pressträff på en byggarbetsplats i Fruängen söder om Stockholm. Där presenterade de en tiopunktslista med ordningsregler de vill se för att få till justare konkurrens på den svenska arbetsmarknaden.

De lovade att riva upp "Lex Laval" om Socialdemokraterna når makten i valet nästa höst. Lagen kom till efter en dom i EU-domstolen 2010 och innebar att svenska fackföreningar inte längre hade rätt att ta till stridsåtgärder för att kräva svenska kollektivavtal för utländska företag som verkar i Sverige. Nu får de bara kräva det som finns i den "hårda kärnan" när det gäller villkor.

Ska riva upp lagen

I riksdagen har oppositionen redan röstat igenom att lagen ska rivas upp i Sverige, men regeringen har inte gått vidare i frågan.

– Vi har nu en regering som sviker de som arbetar i Sverige, som successivt monterar ned den svenska modellen. Vi har en för hög arbetslöshet, för lite omställningsmöjligheter och villkor som gör att folk behandlas olika beroende på vart man kommer i från. Det ska vi inte ha, den svenska modellen ska handla om schyssta villkor och starka parter som står upp för kollektivavtalen, säger Stefan Löfven.

”Värna svenska modellen”

S-ledaren menar att sämre villkor på arbetsmarknaden i Sverige inte bara är dåligt för de som arbetar.

– Det här är även dåligt för Sveriges konkurrenskraft och för svenska företag och löntagarna. Vi behöver stärka och se till att värna svensk konkurrenskraft och den svenska modellen.

Enligt Löfven finns det i dag ett stort utbrett problem i Sverige där arbetskraft från andra länder arbetar för lägre löner och sämre villkor. Det snedvrider konkurrensen och leder till ett utnyttjande av människor, menar han.

– De som bygger vårt land ska ha schyssta villkor vare sig man bor här eller om man kommer någon annanstans ifrån, säger Löfven.

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson menade att genomslaget av "Lex Laval" i Sverige inte ska underskattas. Han beskrev ett besök i Trelleborgs hamn.

– Där står en hel radda långtradare och väntar med folk som arbetar utan svenska villkor. De har inga toaletter och inga duschar. Så kan vi fan inte ha det på svensk arbetsmarknad, alla ska jobba under samma villkor, säger han.

Han menar att "Lex Laval", som grundar sig i en konflikt mellan Byggnads och det lettiska företaget Laval i Vaxholm i början av 2000-talet, blev fel. Han menar att facket nu inte kan kräva – och stå upp för svenska kollektivavtal – på samma sätt som tidigare.

– När Stefan Löfven blir statsminister i Sverige ska vi ändra Lex Laval. Det fuskas så enormt mycket på arbetsmarknaden i dag, det är fler olyckor och orättvisor. Dessutom känner många transportare, byggare och skogsarbetare att det leder till skev konkurrens, säger Thorwladsson.

”Ska ha hög sysselsättning”

Han poängterade dock att skulden inte alls ligger hos de från andra länder som kommer hit och jobbar.

– De som kommer hit vill bara jobba och ta hand om sina familjer.

Både Löfven och Thorwaldsson menar att dagens regler leder till att arbetare ställs mot arbetare.

– Det blir dessutom sämre för företagen och sämre för löntagarna. Oseriösa företag konkurrerar ut bra företag. Det ska vi inte ha i Sverige, vi ska ha bättre villkor, säger Löfven.

Han menar att krav på justare villkor inte alls kommer leda till att företag flyr Sverige.

– Det finns ingen koppling mellan hög sysselsättning och dåliga villkor. Vi ska ha hög sysselsättning, bra villkor och goda utbildningsmöjligheter för de som blir arbetslösa. Det är den svenska modellen, som Reinfeldt nu monterar ned.