Lyxig regntillvaro

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hamnade häromdagen i ett intressant samtal om nya definitioner av lyx.

Det mesta pekar ju på att framtidens mest åtråvärda attribut kommer att se annorlunda ut än det som i dag anses vara lyxigt.

Inte minst kommer klimatförändringarna att påverka vad som upplevs som lyx.

I södra Europa fortsätter värmeböljan med långt över 30 grader. Det låter kanske attraktivt för semestersvenskar på väg in i campingdepression, men för miljoner bofasta greker och spanjorer är det nog lagom festligt i längden. I Italien lär det ha varit 47 grader varmt häromdagen.

Ge det några år till så kommer gråmulna dagar med 18 grader och ostadigt att framstå som attraktiva. Vädret som i dag får oss att gny som barnungar kommer att locka miljoner sydeuropéer till våra lyxiga breddgrader.

Vem är den där tanten? undrade jag vid en första anblick. Sen insåg jag att det var Andreas Carlgren, miljöminister. På plats i Almedalen för att lansera en miljösatsning på 40 miljoner för att styra upp Östersjön. Mäktigt, nästan lyxigt i sin kraftfullhet.

En av de tunga insatserna är att straffa skarpsillen, som utmålas som ansvarig för algblomningen runt stockholmarnas semesteröar. Bönderna kan fortsätta som vanligt.

På den andra kusten ligger vi lugnt och njuter av stillhetens lyx. Vaknar vid halv tio-tiden, tittar ut mot havet och gnolar ”I’m never gonna stop the rain by complaining” medan jag kokar kaffe. Kaffe, knäckebröd, ost och mjölk. Lyx i det lilla.

Den yttersta lyxen: jag går tillbaka in till sängen och kryper ner med Stieg Larsson. Måste bara veta vad som får hundratusen svenskar att läsa samma sak. Svaret undflyr mig. Storyn är okej, men huvudpersonerna motbjudande. Särskilt han, som sätter på alla utom katten. Regnet är katalysatorn som rättfärdigar den skönaste lyxen – att ligga i en säng hela dan och växla mellan att läsa och att sova. Med avbrott för intag och uttag av mat så är det allt jag gjort det senaste dygnet. Känner mig lyxigare än på länge. Läser ut den svenska deckaren. På hyllan ligger fyra nyinköpta böcker. Solen kan vänta.

Frånvaron av mångfald är ljuvlig. Att kunna ligga stilla och fundera. Tänka längre än näsan räcker. Lägga upp en plan. Och så på med gåskorna och regnjackan och ut i våt motvind en stund. Bara för lyxen att få komma tillbaka hem.

Och i kväll ska vi äta pinfärska havskräftor och dricka vitt vin. Äkta klassisk lyx, som jag är ytterst tacksam för.

Anders Westgårdh

Följ ämnen i artikeln