Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kan snabbt bli fler som tvingas bort

För en månad sedan gav Jimmie Åkesson kampen mot rasism och extremism högsta prioritet i sitt parti.

Därför tvingas hans bundsförvanter Erik Almqvist och Kent Ekeroth bort.

Risken är att de snabbt blir ännu fler.

Jimmie Åkesson agerade snabbt när Expressen publicerat filmen där riksdagsledamoten Erik Almqvist, då Åkessons pressekreterare, sommaren 2010 gör rasistiska uttalanden, kallar en främmande kvinna för hora, knuffar och sparkar omkring sig.

Almqvist sparkades från uppdraget som ekonomisk talesperson och tvingades lämna partistyrelse och verkställande utskott.

Beslutet att lyfta bort Almqvist, som utpekas som Jimmie Åkessons kronprins, var konsekvent. I alla fall om Jimmie Åkesson menar allvar med det brev som han skickade till partiets förtroendevalda för en månad sedan.

Där skriver Åkesson att bilden av Sverigedemokraterna skadas av partimedlemmar som uppträder ohyfsat. ”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.”

I brevet slår han också fast att ”från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet.”

Han trodde sannolikt inte då att Erik Almqvist skulle bli storstädningens första offer. Och att riksdagsledamoten Kent Ekeroth skulle bli den andra.

Ekeroth, som är riksdagsledamot med plats i justitieutskottet, filmade Almqvists framfart på Kungsgatan i Stockholm. Nu har han tvingats ta time-out.

Ekeroth ingrep inte när Almqvist for runt och skrek hora, babbe och blatte-lover. Han filmade och beväpnade sig med järnrör. Snyggt!

Riskerar förföljas av krav

Lag och ordning är sedan en tid partiets näst viktigaste fråga, efter invandringen. Men partiets rättspolitiske talesperson dokumenterar hellre när hans kompis häver ur sig potentiellt åtalbara okvädningsord än att tar honom i armen och går därifrån.

Problemet för Jimmie Åkesson är nu att han riskerar att förföljas av krav på att företrädare ska bort eftersom de är rasister, extremister eller har ett personligt behov av privata utsvävningar. Han kommer av allt att döma tvingas försaka den ena personen efter den andra.

Sd:s anhängare är främlingsfientliga, ofta rasistiska. Men rasister ska bort från partiet, har Åkesson skrivit. Det har högsta prioritet.

Sd:s sympatisörer är inte sällan extremister. Men de ska också bort, enligt Åkesson. Det står överst på agendan.

Omöjlig sits

Brevet till de förtroendevalda ska ses i ljuset av att SD vill bli tredje största parti i nästa val. Därför ville Jimmie Åkesson polera ytan.

Men samtidigt försatte han sig själv i en näst intill omöjlig sits. Alla som är rasister eller extremister ska bort. Nolltolerans.

Att skicka brevet kan vara det dummaste Åkesson gjort under sin åttaåriga partiledarkarriär eftersom han med det utmanade inte bara sina väljare utan också sina aktiva.

Därför är det en högintressant fråga varför Kent Ekeroths film om Almqvists dumheter dyker upp 2,5 år efter den togs och bara en månad efter Jimmie Åkesson deklarerade nolltolerans mot extremism och rasism. I normala fall skulle man tala om en rasande maktkamp bakom kulisserna.

Följ ämnen i artikeln