Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ung kvinna anmälde våldtäkt – inför rätta för att ha ljugit

I sal 34 i Stockholms tingsrätt utspelade sig i förmiddags en rättegång som är en bra exempel på varför beviskraven i våldtäktsmål måste vara höga.

En ung kvinna stod inför rätta, misstänkt för att ha ljugit då hon anmälde att hon utsatts för ett övergrepp.

Att det har gått tre år sedan kvällen som nu fick sitt rättsliga efterspel är inte bra: minnen bleknar, vittnen blir osäkrare och påfrestningen för såväl den brottsmisstänkta kvinnan som mannen som påstås ha blivit falskeligen anmäld måste ha varit stor.

Åklagare Kristin Morén förklarade söligheten med polisens brist på resurser och att händelsen först utreddes som våldtäkt och sedan som falsk tillvitelse, vilket är juridiska för när någon lögnaktigt anmäler en person för brott.

Utredningen lades ner

Vad var det då som hände den där kvällen på toaletten på en av krogarna i Stockholm city? Om det går, så som så ofta i dessa sammanhang, berättelserna isär.

Dagen efter sökte sig kvinnan, vid denna tid bara 19 år gammal, till Södersjukhuset. Hon berättade att hon blivit våldtagen av två män. Signalementet på en av dem stämde väl in på den några år äldre man som nu sitter mitt emot henne.

Han var snart identifierad och hans dna återfanns i hennes underbyxor. Det var följaktligen inte märkligt att han kallades till polisförhör och delgavs misstanke om grov våldtäkt.

Mannen erkände för utredaren att han hade haft sex med kvinnan. Men nekade till brott. Han berättade dessutom att han hade en fil med ljud från samlaget i sin mobil.

Så fort inspelningens äkthet var garanterad lades utredningen ner. I stället inleddes en förundersökning om misstänkta lögner.

”Har drabbat mig så hårt”

I rätten berättade mannen gråtande om konsekvenserna av anklagelserna mot honom. Han informerade sin chef om situationen och fick sparken. Hustrun lämnade honom. Kompisar vände honom ryggen. Hans föräldrar ville inte tro honom. "Det här har drabbat mig så hårt".

Rådman Ronja Wildenstam beslutade att ljudet skulle spelas upp bakom stängda dörrar. De två åhörarna, jag och en dam som berättade att hon hoppas kunna gå på fler rättegångar i Rådhuset denna dag, fick lämna salen.

Jag har alltså inte hört ljudinspelningen. Men utskrifter där det redogörs för vad mannen och kvinnan säger finns i förundersökningen. Glada röster och stönanden. Könsumgänget förefaller vara frivilligt. Dessutom berättar kvinnan vad hon har för telefonnummer. Samma nummer som den åtalade har.

– Varför spelade du in detta? ville åklagaren veta.

– Jag har hört rykten om falska anmälningar och ville ha bevis om någonting hände, svarade mannen.

Konfronterad med ljudfilen har kvinnan i förhör vidhållit att hon blev våldtagen. Det gjorde hon även under rättegången, även om hon erkände att det är hon som hörs på inspelningen.

Kvinnan grät i rätten

Hon sa att hon knappt drack någonting den aktuella kvällen, vilket inte hindrade att hon inte hade något minne av frivilligt sex.

Även hon grät. Rätten tog en paus för att hon skulle få samla sig.

Jag skriver inte den här texten för att insinuera att det är vanligt att kvinnor falskeligen anmäler våldtäkter. För så är det inte. 

I en rapport från 2014 om hur polisen ska kunna utveckla arbetsmetoderna då sexualbrott utreds uppskattades antalet lögnaktiga anmälningar till 1–3 procent.

Jag skriver den här texten för att detta mål är ett bra exempel på hur viktigt det är att beviskraven är lika höga för sexbrott som för andra brott.

Om det inte vore för ljudfilen så hade mannen troligen blivit anhållen, häktad och kanske rent av ställd inför rätta.

Det finns en opinion som på goda grunder kräver fler fällande våldtäktsdomar. En opinion som har fått politiker att ändra sig. Ett samtyckesrekvisit ska införas.

Men vad händer om det visar sig att experterna har rätt i att denna reform inte leder till fler dömda våldtäktsmän? Nya krav på ändrad lagstiftning? Politiker som viker sig och sänker kraven på bevis?

Då åklagaren yrkat på fällande dom, försvarsadvokat Vivika Lebsund krävt att kvinnan ska frias och rådmannen förklarat att dom meddelas om två veckor steg jag ut i blåsten och det snöblandade regnet på Kungsholmen.

Det finns inga vinnare i ett väder som detta. Det fanns denna dag inte heller någon vinnare i sal 34.

Följ ämnen i artikeln