Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

EU:s biljett ut ur krisen – svältkur eller satsa?

Gasa eller bromsa?

I kväll deltar statsminister Fredrik Reinfeldt i ännu ett ­krismöte i EU. Knäckfrågan är om unionen ska överge svält­kuren och i stället satsa sig ur den djupa ekonomiska krisen.

Det är under stark internationell press som EU:s ledare, bland dem Fredrik Reinfeldt, samlas till ännu ett krismöte i Bryssel i kväll.

– Krisen i eurozonen hotar världsekonomin, slog USA:s ­president Barack Obama fast ­efter ett möte med ledarna för världens största ekonomier i slutet av förra veckan.

Hittills har de krisande euro­länderna stampat på bromsen för att komma till rätta med sina blödande statsbudgetar. Men valen i Grekland och Frankrike den 6 maj ändrade abrupt ­debatten.

Greklands vinnarpartier har ingen lust att svälta sig ur krisen. Det är slutsparat, nu måste vi också stimulera ekonomin, var budskapet från vänsterkoalitionen Syrizas ledare Alexis Tsipras.

I Frankrike spöade socialisten François Hollande Nicolas ­Sarkozy, EU:s egen svältgeneral som tillsammans med Tysklands kansler Angela Merkel hållit i taktpinnen när EU satt press på medlemsländerna om att följa gällande budgetregler.

Men president Hollande kräver att europakten, som klubbades av EU-ledarna förra året, ska kompletteras med åtgärder som befrämjar den ekonomiska ­tillväxten. Det var ett av hans vallöften.

För några veckor sedan diskuterade Europa fortfarande hur man skulle spara sig ur krisen och hur mycket pengar som bord­e finnas i buffertfonder för krisande länder. Nu debatteras i stället bästa sätt att få fart på tillväxten.

Kvällens krismöte är informellt och inga beslut kommer därför att tas förrän på nästa ordinarie toppmöte i slutet av juni. Klocka­n 19 sätter sig Fredrik Reinfeldt och de andra stats- och ­regeringscheferna till bords för att under en lång middag diskute­ra­ knäckfrågan. Gasa ­eller bromsa, ­eller både och?

Det sannolika svaret är både och. EU:s kris­länder, särskilt ­Grekland, ­Spanien, ­Italien, Portugal och ­Irland, har tvärbromsat, det vill säga skurit ­kraftigt i de statliga ­utgifterna.

Det har satt stopp för den ­akuta krisen. Men det löser inte de långsiktiga problemen.

För det krävs ­åtgärder som ­stimulerar ­tillväxten. Men ­eftersom de flesta staters kassor ­gapar tomma, Sverige är här ett lysande ­undantag, får de inte kosta några pengar.

– Strukturreformer, muttrade Christine Lagarde, Internationella valutafonden IMF:s chef vid en pressträff i London i går.

Det kan betyda höjd pensionsålder, färre statliga monopol, ­liberalare regler för tjänste­handel och annat som är gratis men som man vet sätter fart på ekonomin.

Oavsett vilket lär det inte angå Sverige som ­redan ligger långt framme. Däremot några av våra viktigaste exportmarknader.

Därför får man hoppas att kvällens ­middag blir ­näringsrik. I fler än en ­bemärkelse.

Följ EU-toppmötet på Politiker­kollen. ­Lena Mellin bloggar från EU-toppmötet i morgon kväll.

Följ ämnen i artikeln