Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Nytt Reva – och regeringen är tyst

Förra gången svenska polisen satte igång med kontroller av mörkhåriga personer slöt många upp för att protestera mot insatsen.

Ledande socialdemokrater var kritiska mot att alliansen gett polisen i direktiv att jaga papperslösa.

När ett liknande projekt inleds i dag är regeringen, inte helt överraskande, tyst.

Samtliga EU- och schengenanslutna länder väntas delta i en två veckor lång insats för att gripa flyktingar som uppehåller sig illegalt i Europa. Förhoppningen är att kriminella organisationer som ägnar sig åt flyktingsmuggling och nya smuggelvägar ska avslöjas.

Det är en aktion som onekligen påminner en hel del om förra årets Reva-projekt, som på goda grunder mötte hård kritik.

Legitimerats för att de inte är vita

Människor har vittnat om att de tvingades legitimera sig i tunnelbanan utan någon annan anledning än att deras hudfärg inte är vit, vilket enligt svensk lag inte är tillåtet.

Om dessa uppgifter stämmer bröt polisen även mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Reglerna är tydliga: staten ska ha en grundad misstanke om brott för att uppehålla en människa. Annars väger privatlivet tyngre.

Gav Beatrice Ask skulden

Det var ett liv och ett kiv och socialdemokrater på olika nivåer missade naturligtvis inte möjligheten att ge dåvarande justitieminister Beatrice Ask skulden, då regeringen hade gett polisen i direktiv att verkställa fler avvisningar.

Kontrollerna måste omedelbart upphöra! Ask måste överväga förändringar! Det riskerar att skapa väldigt stora klyftor mellan invånare och myndigheter, röt Katarina Berggren, socialdemokrat och vice ordförande i Polisstyrelsen i Stockholm.

I riksdagen pressade Sara Karlsson (s) justitieministern:

– Folk ser att brott inte blir lösta. Samtidigt styr polisen över resurser till att jaga papperslösa. Det riskerar att urholka folks förtroende för rättssamhället.

Morgan Johansson, som vid denna tid var ordförande i justitieutskottet, var även han ute på banan.

– Bara fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp. Om jag fått bestämma skulle polisen prioritera det i stället, morrade han.

Hur förhåller sig socialdemokratin till projektet?

Så hur förhåller sig den socialdemokrati som sedan dess har tagit över makten i Sverige till det nya projektet, även kallat super-Reva? Fördömanden? Löften om att Sverige inte ska delta i aktioner av detta slag?? Högtidliga tal om alla människors lika värde?

Nej. Av förra årets brösttoner märks ingenting. Justitieminister Morgan Johansson hänvisar till inrikesminister Anders Ygeman, som har det politiska ansvaret för polisen.

Och Ygeman säger att det är polisen som beslutar hur deltagandet i den här typen av insatser ska se ut, att polisen har föreskrifter som ska förhindra etniskt diskriminerande kontroller och ser i övrigt inga problem med denna operation.

Inte svårt att se inslag av hyckleri

Det är inte svårt att se ett inslag av hyckleri i det plötsliga mumlandet och försöken att hävda att detta inte är en politisk fråga (vilket det givetvis är). Men det finns ingen anledning att bli förvånad. Bortom retoriken och det politiska taktikspelet är socialdemokraterna och moderaterna lika som bär i en hel del frågor.

Den grumliga jakten på papperslösa är, av allt att döma, en av dem. 

Följ ämnen i artikeln