Krama vindkraftverk – istället för träd
Vindkraft är det enda som på kort sikt kan lösa det kraftigt ökade elbehovet i Sverige och övriga Nordeuropa.
Men så gott som alla projekt stoppas eller försenas.
Så vad tänker de som försöker stoppa vindkraften ska lösa det brant stigande energibehovet – när fossila bränslen samtidigt måste fasas ut snabbt?
Veckotidskriften The Economist har ofta väldigt fyndiga omslag. Förra veckan pryddes tidningen av en teckning på en person som kärleksfullt kramar foten på en stor kraftledning med rubriken ”Krama kraftledningar i stället för träd”.
Bilden kunde lika gärna ha föreställt ett vindkraftverk. Den sammanfattar vad som blivit ett jätteproblem.
Alla vet att vi måste ersätta olja, gas och kol med fossilfria energikällor. Det finns egentligen bara tre om man räknar bort vattenkraften som ofta redan är utbyggd.
Kärnkraft tar väldigt lång tid från planering till att den är i drift så den löser problemet först på längre sikt, om man accepterar riskerna för olyckor och det farliga avfallet.
Solenergi blir allt billigare att installera. Problemet är att solen lyser som minst på det norra halvklotet när vi behöver energin som mest. Ännu finns inga kommersiellt gångbara batterier som klarar av att lagra energin under lång tid.
Vindkraften är inte idealisk på alla sätt men är det som i dag fungerar bäst eftersom de ofta blåser i vår del av världen. Den har dessutom fördelen att vindsnurror kan monteras ner om 20–30 år ifall det kommer bättre energislag. Framtidens havsbaserade vindkraft har fördelen att den går att flytta.
Utbyggnaden har varit explosionsartad de senaste tio åren men nu börjar det ta stopp. Till och med när vindkraften byggs till havs blir det protester.
Dagens Nyheter rapporterade nyligen att av de sju vindkraftparker som ligger på regeringens bord har tre redan överklagats. Sannolikt går alla samma öde till mötes. Vindkraftparker måste givetvis kunna prövas rättsligt men processen tar alldeles för lång tid.
Högre elpriser
Det innebär att den viktiga utbyggnaden av Sveriges och norra Europas elnät försenas kraftigt vilket sannolikt leder till högre priser för konsumenterna när konkurrensen om elen ökar.
Problemet är detsamma ute i Europa.
I Tyskland har vindkraftsutbyggnaden bromsats in. De senaste fem åren har Tyskland bara installerat en tredjedel av kapaciteten jämfört med utbyggnaden under de fyra föregående åren.
Det beror på att det inte är lika lätt att hitta ny mark att anlägga vindkraftverk på, att tillståndsprövningen är långsam men också att investerarna tvekar om det är värt besväret.
Fastnar i domstol
Förbundskansler Olaf Scholz hävdar att det behöver byggas fem nya vindkraftverk varje dag för att matcha Tysklands behov. I nuläget byggs det inte ens två.
Trots det stängde Tyskland nyligen sina tre sista fungerande kärnkraftverk som stått för sex procent av landets energiproduktion.
Sverige är lyckligt lottat i så motto att vi under de flesta av årets dagar producerar tillräckligt med förnybar el för att matcha vårt eget behov. Den ekvationen kommer dock att ändras inom en snar framtid på grund av flera stora industriella satsningar på bland annat grönt stål och batterifabriker.
Dessa kräver en snabb utbyggnad av vindkraften. I stället fastnar tillstånden i Mark- och miljödomstolarna och där går det inte snabbt.
Jag har viss förståelse för att människor inte vill störas av ljudet eller åsynen av vindsnurror i sin närhet, om de inte får del av inkomsterna. Därför är havsbaserad vindkraft ett bra alternativ.
Men det verkar alltid finnas någon som har invändningar.
Riskerar svälta ihjäl
I fallet med vindkraftparken Galatea-Galene utanför Hallands kust anser fågelskådarorganisationen Birdlife Sverige att fåglar som tordmule, sillgrissla och tretåig mås kommer att skrämmas av vindkraftverken vilket kan göra det svårare för dem att hitta föda och i värsta fall riskerar de att svälta ihjäl. Hur det verkligen blir vet fågelskådarna inte, men det är en farhåga.
Andra som mer eller mindre reflexmässigt överklagar all byggnation av vindkraft är försvarsmakten. De anger sällan några skäl till varför utan nöjer sig med att hänvisa till rikets säkerhet och sekretess.
Ett skäl verkar vara att det försvårar möjligheten för stridsflyg och andra att öva lågflygning. Försvarets ord väger tungt.
Ingen av aktörerna som motsätter sig vindkraftparkerna bryr sig om annat än sin lilla bit. Allting annat verkar oväsentligt. Det är det klassiska ”bygg gärna men inte just hos mig”.
Men någonstans måste vindkraftparkerna ligga om Sverige och övriga Europa ska kunna möta sitt framtida energibehov.
Var finns alternativen?
Vad våra samhällen i praktiken har att välja på är en medveten kraftig sänkning av allas vår levnadsstandard när företag tvingas skrinlägga planer på energiintensiva investeringar. Eller att strunta i klimatförändringarna och fortsätta köra på med olja och gas.
Är de som motsätter sig all utbyggnad av vindkraft medvetna om att det är vad som står på spel?
Jag hör inga realistiska motförslag.
Man behöver inte nödvändigtvis krama ett vindkraftverk men det hjälper inte heller att stoppa huvudet i sanden och tro att allt löser sig ändå.