Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Stefan Löfven tvingas slåss ur underläge

Kriminaliteten oppositionens skarpaste vapen i SVT-debatten i kväll

Man behöver inte vara ett geni för att begripa hur oppositionens strategi ser ut inför kvällens partiledardebatt.

Regeringsskutan ska skjutas i sank. Ammunitionen?

Brotten.

Brotten.

Brotten.

I kväll möts partiledarna i en debatt i SVT. Det blir den sista föreställningen av det slaget för Stefan Löfven som redan tackats av i riksdagens kammare.

Det är också den sista i sitt slag innan vi går in i valåret 2022 med val till riksdag, regioner och kommuner den 11 september.

Den så kallade borgfred som gällde under pandemins första år är slut för länge sedan. Redan i somras plockades den skarpaste ammunitionen fram då riksdagens majoritet röstade bort Stefan Löfven (S) som statsminister och gav hela regeringen sparken.

 

Man kan därför förvänta sig att kvällens debatt blir hetsig. Att oppositionen, både från vänster och från höger, kommer att försöka skjuta ner regeringsskutan. Att få den att framstå som inkompetent och handlingsförlamad i skön förening.

Ett givet ämne för den operationen är kriminaliteten. Inte enbart på grund av de många skjutningarna och för bomberna i trappuppgångarna under det senaste året. Utan dels för att det är är en fråga där regeringen själv medgett senfärdighet, att för lite gjorts för sent. Inte bara av dem såklart, utan även av tidigare regeringar – men det senare kommer oppositionen inte bry sig om.

Dels för att det är den fråga som står högst upp på väljarnas dagordning.

Brott och straff är den enskilda fråga som väljarna tycker är den viktigaste politiska frågan enligt Aftonbladet/Demoskop. Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet ligger Sverige i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld.

Oppositionens förväntade bredsida mot statsminister Stefan Löfven och hans allierade i Miljöpartiet kan alltså stavas så här: Brotten. Brotten. Och brotten.

Formuleringen är min och är en travesti på Socialdemokraternas mantra ”jobben, jobben, jobben”. Det är så de brukar formulera sin viktigaste arbetsuppgift. På senare tid har den oftast formulerats av finansminister Magdalena Andersson.

Men även på den punkten kan regeringen förvänta sig kritik. Arbetsmarknaden har visserligen återhämtat sig förvånansvärt snabbt efter pandemin.

Men inte på en punkt. Antalet långtidsarbetslösa, de som gått utan arbete i minste ett år, är skyhögt. Nära 200 000 personer. Av erfarenhet vet man att de kommer att ha mycket svårt att återkomma till till den reguljära arbetsmarknaden.

 

Men det är inte bara en debattlysten opposition som tycker sig ha grepp på regeringen som talar till Stefan Löfvens och hans gröna partners nackdel inför debatten. Det gör också styrkeförhållandena i politiken.

Fyra partier har sagt att de vill ha Ulf Kristersson (M) som statsminister. Förutom hans eget parti är det Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Enligt opinionsmätningarna samlar kvartetten just nu omkring hälften av väljarna.

Löfven, eller hans efterträdare Magdalena Andersson, har ingen uttalad stödpatrull. Man kan förmoda att Miljöpartiet vill fortsätta samarbetet om det skulle bli möjligt.

Men det räcker inte långt. Tillsammans förfogar de för närvarande inte ens över en tredjedel av väljarkåren.

Hur ställer sig Centern? Och Vänsterpartiet? Passivt stöd kan vara en variant. Men C vill inte prata med V vilket i så fall gör regeringsunderlaget ganska skakigt. Och kanske är det så att ingen vill återuppleva de senaste årens dramatik med osäkra regeringsunderlag, tvära kast och akuta kriser.

Kort sammanfattning. Stefan Löfven kommer att få det besvärligt i kvällens SVT-debatt. Han har en majoritet av debattörerna emot sig . Och är svag i den fråga som står högst på oppositionens och väljarnas dagordning, kriminaliteten.

Det kommer mera. SVT-debatten ger oss en försmak av hur det kommer att låta fram till valet om nästan exakt elva månader.

 

Aftonbladet/Demoskop
 

Viktigaste politiska frågorna

  1. Lag och ordning 28 procent
  2. Miljö 17
  3. Invandring 15

Aftonbladet/Demoskop, september 2021
 
De har bästa politiken för lag och ordning

  • Moderaterna 28 procent
  • Sverigedemokraterna 26 procent
  • Socialdemokraterna 21 procent

Aftonbladet/Demoskop, september 2021

Fotnot: Så gjordes undersökningen 
Metod: Iniziopanelen. Målgrupp: Allmänheten över 18 år. Antal intervjuer: 1 172 intervjuer.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.