Moderaterna kan bli Sveriges största parti
Ny Aftonbladet/Demoskop exakt ett år före valet
Moderaterna har chans att bli större än Socialdemokraterna i valet om exakt ett år, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.
Stefan Löfvens efterträdare har en motig tid framför sig. Varken valvind, sakfrågor eller den allmänna uppfattningen om utvecklingen går S väg.
I dag är det exakt ett år till nästa val. Söndagen den 11 september 2022 avgör svenska folket hur makten i riksdagen ska fördelas.
Den övergripandet trenden är att det går bra för partierna på politikens högra planhalva. De har vind i seglen på mer sätt en ett. Mer om det senare.
Däremot ser det dystrare ut för dem som representerar vänsterflanken i politiken.
Enligt en färsk undersökning från Aftonbladet/Demoskop har Moderaterna chans att bli större än Socialdemokraterna i det kommande riksdagsvalet. Drygt 34 procent uppger att de skulle rösta på Moderaterna om det vore val i dag – eller att de starkt överväger att göra det. Det är 15 procentenheter fler än som lade sin röst på M i förra valet.
För Socialdemokratrena är siffran 32 procent. Deras potential är alltså marginellt lägre än Moderaternas. I förra valet röstade drygt 28 procent på Stefan Löfvens parti.
Även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har potential att växa rejält i nästa val enligt mätningen. KD har chans att mer än dubbleras och SD att öka med drygt tio procentenheter.
Men siffrorna ska tas med en nypa salt. Väljarna rör sig snabbt mellan M, KD och SD och beredskapen att lägga sin röst på något av dem är hög.
Centerns potential är däremot ganska låg.
Och det beror på att Annie Lööf och hennes parti numera kör sitt eget race. De gamla kamraterna i Alliansen är övergivna, nya starka allianspartners lyser med sin frånvaro. Man kan kalla det rakryggat. Men man kan också säga att partiet målat in sig i ett ensamt hörn.
Även andra undersökningsresultat pekar på att Socialdemokraterna har en tuff uppgift framför sig om de ska lyckas behålla regeringsmakten efter valet.
Efter att ha lett regeringen i sju år tycker 68 procent av väljarna att utvecklingen i Sverige mest går åt fel håll. Det är inget bra betyg – även om man tar i beaktande att regeringen har haft en stormig resa sedan den tillträdde 2014.
Mest negativa är SD-väljare som nästan alla, 98 procent, tycker att vi är på fel spår. M-väljarna är nästan lika negativa, 89 procent tycker det går åt fel håll.
Mest positiva är Socialdemokraternas och Centerns väljare.
Inte heller när det gäller vilka politiska frågor som väljarna tycker är viktigast just nu går det Socialdemokraternas väg.
Den trio frågor som ligger i topp är lag och ordning, miljö och invandring.
Inte i någon av dessa frågor anser väljarna att Socialdemokratrena har den bästa politiken.
Moderaterna, tätt följda av SD, har den bästa kriminalpolitiken enligt väljarna. Miljöpartiet har den bästa klimatpolitiken. Och SD ligger skyhögt före alla andra partier enligt väljarna när det gäller en politik för att hantera invandringen.
I just den senare frågan tycker väljarna att Moderaterna och Socialdemokraterna är lika bra. Eller dåliga.
På dagen ett år före valet blåser det alltså åt höger.
Det kan givetvis ändra sig och Socialdemokraterna gör verkligen just nu allt vad de kan för att styra åt vänster – och återta den terräng de förlorat till Vänsterpartiet. Exempelvis genom förslaget att fler ska få sjukförsäkringens högsta ersättning.
Men frågan är om de hinner vända trenden. Det har länge blåst högervindar i Sverige och i riksdagen är redan en klar majoritet av ledamöterna från något av de borgerliga partierna eller från SD.
Om ett år vet vi. Ulf Kristersson (M) eller Stefan Löfvens (S) efterträdare som statsminister.
Så gjordes undersökningen
Metod: Iniziopanelen
Målgrupp: Allmänheten över 18 år
Antal intervjuer: 1172 intervjuer
Vägning: Resultatet är vägt med avseende på parti, geografi, kön och ålder
Fältperiod: 31 augusti – 6 september 2021
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.