Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Har ett av de viktigaste uppdragen i rättssamhället

En av Sveriges mer prominenta advokater påstås ha gjort Hitlerhälsningar och förmått kriminella att misshandla barn.

Har vi ens hört talas om något liknande? 

Följande är viktigt:

Advokaten som min kollega Eric Tagesson i dag skriver om är inte åtalad för brott, än mindre dömd.

Mannen säger att vittnena har fel och märkligare saker har hänt än att det skulle visa sig att anklagelserna inte stämmer.

Men en polisutredning pågår och advokaten, som genom åren har varit inblandad i ett antal uppmärksammade rättegångar, är misstänkt för hets mot folkgrupp.

Han ska i lördags kväll ha gått till angrepp mot ett gäng femtonåringar, några av dem med utländsk bakgrund, skrikit "sådana som ni är inte välkomna här" och sedan gjort tre Hitlerhälsningar.

Redan dessa anklagelser är anmärkningsvärda. Vi talar trots allt inte om ett fyllo på sitt sverigedemokratiska humör en löningshelg utan om en person med ett av de viktigaste uppdragen i rättssamhället.

Det blir sannerligen inte bättre av att flera av varandra oberoende vittnen hävdar att advokaten sedan ringde några kriminella som kom till platsen och slog ner två av barnen samt en vuxen man som försökte avbryta misshandeln.

Utredningen växte under tisdagen och omfattar nu även denna påstådda brottslighet, anstiftan till misshandel. 

Vad allt detta kommer att betyda för advokaten går inte att säga. Nya vittnen med en annan uppfattning om händelseförloppet kan dyka upp. Utredningen kan vara nedlagd om några veckor.

Det kan naturligtvis även att tänkas att åtal med tiden väcks, men att bevisningen inte håller, mannen frias och därmed ska betraktas som oskyldig.

Ett tredje alternativ är givetvis att han fälls. Vad skulle det få för betydelse för mannens möjlighet att fortsätta jobba som advokat?

Advokatsamfundet, en privat sammanslutning som har fått vissa myndighetsuppgifter och vars verksamhet delvis är reglerad i lag, ägnar sig åt disciplinära avgöranden och kan besluta om erinran, varning eller uteslutning.

Men det rör bara oegentligheter eller brottslighet som har begåtts i tjänsten, vilket det inte är fråga om i detta fall.

Det må låta märkligt, men en advokat kan dömas för hets mot folkgrupp och anstiftan till misshandel av barn och ändå arbeta vidare.

Följ ämnen i artikeln