Avgörandet är avlägset – men valrörelsen är igång

Nu börjar veckan som kan avgöra valet.

Självförtroende är hårdvaluta i politiken och den sida som går stärkt ur de närmaste sju dagarna kan, om den har tur, surfa på det ända fram till valdagen.

Jag vet att det är 2012 och att det återstår två år till superåret med val till EU-parlamentet i juni, och till riksdag, kommuner och landsting i september. Men trots att avgörandet är avlägset har valrörelsen redan sparkat i gång.

Skälet är enkelt. Under nästan ett år dominerades hela det politiska Sverige av Socialdemokraternas kris. S har ett stort behov av att komma igen som ett trovärdigt ­alternativ till regeringen och det ­enda verktyg de har är att opponera mot regeringen. (Att de i tysthet gör upp med den i vissa frågor undviker ­båda parter helst att tala högt om.)

Men också alliansen, de fyra regeringspartierna, ­behöver en omstart. Riks­dagen klagar på att de har för lite att göra, de stora idéerna har fått stå tillbaka för ett visser­ligen välkommet, men inte så inspirerande, ­månande om stats­finanserna. Året på åskådarplats, när allt fokus låg på S, blev ett förlorat år även för alliansen som inte tog till­fället i akt att förnya sig när strålkastarna var riktade åt ett ­annat håll.

Fredrik Reinfeldt rivstartade förra veckan med att ge partisekreterare Sofia Arkelsten (M) sparken. Att en partisekreterare i ett ­regeringsparti skickar nyhetsbrev är bra. Men ännu bättre är om de producerar politik. På den punkten brast det men nu ska efterträdaren Kent Persson ta igen det som förlorats.

Den här veckan är det ­Socialdemokraternas tur.

I första maj-firandet tar de i till bristningsgränsen. Samtliga nu levande partiledare, utom Ingvar Carlsson, 77, talar. ­Juholt i Sölvesborg, Sahlin

i Sigtuna, Persson i Gnesta och ­Löfven själv på klassisk mark  i Göteborg.

Dagen därpå är det upplagt för en ny S-show. Då ska den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson presentera alternativet till ­regeringens vårbudget. Förväntningarna är på topp, hur ska S ­efter Juholt möta alliansen?

Crescendot låter vänta på sig till söndag. Då möts riksdagens åtta partiledare i en SVT-sänd partiledardebatt, den första med både Reinfeldt och Löfven.

De har påtagliga likheter. Båda sätter jobben först. Båda vill verka ansvarstagande och pålästa. Ingen av dem är retoriker på elitnivå. Det kan bli tråkigt, men det kommer garanterat bli ­seriöst.

Att partierna ­redan nu vill sparka in valrörelsen är begripligt. Men risken de tar är att väljarna slagit dövörat till när det verkligen är match, om drygt två år.

Följ ämnen i artikeln